Hlavní obsah

Spojovala je rivalita i přátelství. Přežij jako já! vzkázal Häkkinen na dálku Schumacherovi

Grenoble

Roky se proháněli v kokpitu formule 1 a takřka v každém závodě si nic nedarovali. Michael Schumacher a Mika Häkkinen vždy soupeřili o nejvyšší stupínek a bitva o titul mistra světa byla na konci 90. let v jejich režii. Přestože rivalita mezi tehdejšími jedničkami McLarenu a Ferrari byla obrovská, oba závodníky spojovalo také vzájemné uznání a přátelství. Häkkinen tak alespoň na dálku popřál Schumacherovi brzké zotavení.

Foto: Profimedia.cz

Michael Schumacher a Mika Häkkinen (v pozadí) na snímku z roku 2000 před Velkou cenou Evropy na Nürburgringu.

Článek
Fotogalerie

Sám ví, jaké to je být po těžké nehodě v umělém spánku. Zatímco Schumacher svůj boj o život ještě nevyhrál, Häkkinen podobnou zkušenost před lety přežil.

Když v roce 1995 v australském Adelaide dnes pětačtyřicetiletý Fin tvrdě narazil do bariéry z pneumatik, utrpěl těžká poranění hlavy. Häkkinen byl deset dní v komatu, ale dostal se z nejhoršího a v následujících letech se on a Schumi rvali o mistrovské triumfy. I když v každém závodě jeli naplno a mnohdy až za hranou svých možností, v paddocku je spojovalo vzájemné přátelství.

„Michael byl vždycky hodně emotivní člověk, hodně komunikoval a byl velmi férový. To je důvod, proč k němu pořád chovám takový respekt a také důvod, proč ho lidé mají tak rádi," zmínil se Häkkinen v rozhovoru pro list Bild am Sonntag.

Fin věří, že se Schumacher brzy zotaví a svůj nejdelší závod nakonec vyhraje. „Jak víte, měl jsem v minulosti vážné poranění hlavy. Přesto jsem přežil," napsal Häkkinen v emailu adresovaném Schumacherovi. „Alespoň jednou se nesnaž porazit čas. Prosím, udělej mi tu laskavost," dodal dvojnásobný mistr světa F1.

Stabilní, ale pořád kritický stav

Michael Schumacher si v neděli 29. prosince během lyžování ve francouzských Alpách přivodil těžké poranění hlavy a už osmý den leží v umělém spánku v nemocnici v Grenoblu.

"Stav Michaela Schumachera máme neustále pod dohledem. Je sice stabilní, ale i nadále kritický. O dalších detailech mluvit nebudeme. Respektujeme lékařské tajemství a také požadavky jeho rodiny. Z tohoto důvodu nebudeme dávat žádná další prohlášení a ani neplánujeme tiskovou konferenci," uvedli zástupci lékařského týmu v pondělí odpoledne.

Policie upřesní okolnosti nehody

Policie oznámila, že ve středu okolo 11. hodiny zveřejní nové poznatky ohledně Schumacherovy nehody. Úřady mají k dispozici kameru, kterou měl Schumacher v době nehody na helmě. Měla by přinést především odpověď na to, zda při jeho pádu na neupraveném svahu posetém balvany a kameny mezi značenými sjezdovkami hrála roli příliš velká rychlost. To už dříve popřela mluvčí německého závodníka Sabine Kehmová.

Další německý list Spiegel mezitím přišel s videem, které údajně pochází ze smartphonu pětatřicetiletého muže z Essenu. Ten natáčel svou přítelkyni nedaleko místa, kde Schumacher narazil do skály. Na záběrech je v rohu rozmazaně vidět, jak lyžař v neupravené části sjezdovky mezi dvěma svahy sjíždí kopec, než upadne. Schumacher prý nejel více než 20 kilometrů za hodinu, což podporuje tvrzení jeho mluvčí Sabine Kehmové.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint