Hlavní obsah

Vettel už je lepší než Alonso, myslí si Berger, který u formule 1 usíná

Praha

Ohlasy na kritický stav Michaela Schumachera neutichají. Sedminásobný mistr světa formule 1 se koncem loňského roku vážně zranil během lyžování v Alpách a po nárazu hlavou na skálu je již více než dva týdny v umělém spánku. „Je to osud, nic jiného,“ myslí si Gerhard Berger (54), bývalý rakouský pilot formule 1.

Foto: Profimedia.cz

Suverén šampionátu formule 1, německý pilot Sebastian Vettel.

Článek

Také na něj v minulosti sáhla smrt, takže může srovnávat. Rakušan ovšem odmítá tvrzení, že závodníci mají jiný přístup k riziku a potřebují adrenalin. „To je totální hloupost. Kdyby Michael Schumacher uháněl s motocyklem na závodní trati, tak bychom o tom mohli mluvit. Ale když jde lyžovat s rodinou, může se to stát každému," zdůraznil Gerhard Berger v rozhovoru pro Auto Motor und Sport.

Rakušan věří na osud. „Znám to z vlastní zkušenosti. Zažil jsem dopravní nehodu a zlomeninu vazu, ale měl jsem neuvěřitelné štěstí, že v autě za mnou jeli dva lékaři z Německa s kompletní výbavou. Cestovali jen náhodou, protože se chtěli najíst. Zachránilo mi to život. Stejně nebylo možné zabránit tomu, že při lyžování spadnete hlavou na kámen a utrpíte těžká zranění. Jsou věci, které neovlivníte..."

Šampión vládne všem extrémům

Rodák z Wörglu se také vyjádřil k současným hvězdám formule 1. Loňské sezóně dominoval Sebastian Vettel a šampionát nebyl pro diváka příliš atraktivní. „Televizi jsem nevypínal, ale občas jsem u ní usnul," směje se Berger, který nechce spekulovat, jak by ve Vettelově autě obstáli Fernando Alonso nebo Lewis Hamilton.

„To nevíme a ani nemůžeme takto srovnávat. Při konstelaci Vettel a Red Bull se sešlo něco výjimečného. Extremista Didi Mateschitz získal extremistu Adriana Neweyho a bez ohledu na ztráty vybudoval tým formule 1, který dobyl špičku. A současně tam vyrostl jezdec, který vládne všem extrémům. Hledali se a našli se, což nakonec vedlo ke čtyřem mistrovským titulům," říká Berger neotřele.

Alonso není až tak perfektní

Podle něj není férové, že Vettel přesto musí stále bojovat o svou reputaci, protože úspěchy mnozí připisují pouze kvalitě jeho monopostu. O Alonsovi se říká, že je nejkompletnějším jezdcem a Hamilton je podle mnohých nejrychlejší...

Berger to nebere. „Ještě před rokem jsem i já vnímal Alonsa jako nejúplnějšího jezdce. Ale po tomto roce dávám na první místo poprvé Vettela. Alonso ukázal, že není až tak perfektní, jak jsem si myslel. V těžkých časech svůj tým nedokázal dobře vést. To, jak Ferrari veřejně kritizoval, nebylo produktivní. Ukázal slabinu," poukazuje Rakušan.

„Vettel měl v první polovině sezóny také problémy a také mohl něco říct, ale docela chladnokrevně se koncentroval na svou práci a přidal. A Hamilton? Z mého pohledu není tak kompletní jako ti dva. Vettel a Alonso jsou v jiné lize. Hamiltonova rychlost je enormní, ale vedle závodního sportu má mnoho jiných ‚stavenišť'," rýpne si Berger.

V jeho očích je hned za Vettelem a Alonsem skvělý Räikkönen, imponuje mu také Nico Rosberg. Naopak opěvovaný Nico Hülkenberg je podle něj v Německu až příliš přechválený.

Reklama

Související témata: