Hlavní obsah

Ecclestone kvůli korupční kauze odstoupil z vedení F1, denní chod chce ale řídit dál

Mnichovská prokuratura ve čtvrtek oznámila, že soud s Berniem Ecclestonem kvůli podezření ze zpronevěry a z podplácení začne v bavorské metropoli na konci dubna. Třiaosmdesátiletý hlavní promotér seriálu formule 1, který se bude zodpovídat z údajného korupčního jednání při prodeji komerčních práv na F1 v roce 2006, obratem oznámil své odstoupení z vedení seriálu. Dál chce ale rozhodovat o denním chodu šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní promotér F1 Bernie Ecclestone.

Článek

"Po debatě vedení F1 bylo přijato usnesení, aby Bernie Ecclestone na dobu procesu opustil pozici ředitele. Podpisová práva tak nadále mají Peter Brabeck-Letmathe a Donald Mackenzie. S ohledem na zájmy F1 i motorsportu by ale Bernie Ecclestone měl nadále řídit dennodenní chod šampionátu, byť pod zesíleným dohledem ostatních členů vedení," stojí v prohlášení držitele práv společnosti Delta Topco.

Německé státní zastupitelství obžalovalo Ecclestonea už vloni v červenci, nyní zemský soud v Mnichově po dlouhém prověřování rozhodl o přijetí obžaloby. Podle prokuratury se Ecclestone dopustil korupce při prodeji práv společnosti CVC Capital Partners.

Ecclestone předloni přiznal, že v roce 2006 dal německému bankéři Gerhardu Gribkowskému, jenž působil ve vedení banky BayernLB, která část práv na formuli vlastnila, za bezproblémový prodej 48 procentního podílu 44 miliónů dolarů.

Obvinění odmítá, k soudu ale přijde

Britský miliardář, jenž formuli šéfuje od konce 70. let, nicméně odmítá, že by šlo o úplatek. Gribkowski byl už za svou roli v případu odsouzen na osm a půl roku vězení. Ecclestonea prý vydíral tím, že ho nahlásí britským daňovým úřadům.

V případě odsouzení by miliardář Ecclestone mohl po desetiletích přijít o vládu nad šampionátem královské automobilové třídy. Sám všemocný šéf F1 to už také v minulosti připustil v rozhovoru s listem Sunday Telegraph.

Veškerá obvinění nicméně vytrvale odmítá, už ale oznámil, že se soudního procesu osobně zúčastní. "Zřejmě stejně nemám žádnou jinou možnost. Navíc: mám Mnichov rád, je to pěkné město," řekl ve snaze o odlehčení listu Wirtschafts Woche.

Reklama

Související témata: