Hlavní obsah

Zvláštní symbióza ve Ferrari. Tam, kde má Kimi kavárenský stolek, maká Alonso na simulátoru

Londýn

Vettelovou nadvládou znuděný svět formule 1 se těší na novou sezónu. Příslibem je už jen pozměněné složení většiny předních týmů. Nejvíc jsou experti a fanoušci zvědaví, jak se ve Ferrari porovnají dva bývalí mistři světa, Fernando Alonso a Kimi Räikkönen. „Kamarády určitě nebudou, protože se budou chtít navzájem zdolat,“ předpovídá dlouholetý britský pilot Johnny Herbert.

Foto: Zdeněk Sluka

Kimi Räikkönen vytvoří s Fernandem Alonsem zajímavou dvojici...

Článek

Nejmocnější týmy přeskupily síly. V původním složení zůstali jen v Mercedesu, kde budou druhou sezónou bok po boku soupeřit Lewis Hamilton a Nico Rosberg.

Jinak bude startovní rošt plný změn. V Red Bullu dostane Sebastian Vettel po Marku Webberovi za kolegu dalšího Australana Daniela Ricciarda. Ve Ferrari se Fernando Alonso místo Felipeho Massy musí připravit na Kimiho Räikkönena. U McLarenu k Jensonu Buttonovi nastoupil místo Sergia Péreze nováček Kevin Magnussen a Romain Grosjean v Lotusu místo Räikkönena dostal Pastora Maldonada.

„Nejvíc jsem zvědavý na dvojici Ferrari," avizuje bývalý závodník Johnny Herbert v rozhovoru pro Sky Sports F1. „Alonso si myslí, že tým je jeho a příchod někdejšího šampióna na tom nic nezmění. Jsem zvědavý na to, jak se to tam vyvine. Kamarády určitě nebudou, protože se budou chtít navzájem zdolat," poukazuje britský expert.

Lotus vsadil na dva divochy

„Myslím si, že Fernando bude mít navrch. Jsou to zcela odlišné povahy. Fernando Alonso pracuje velmi tvrdě a simulátor má dokonce i doma. Kimi Räikkönen má však na stejném místě kavárenský stolek... Konflikty by mohly tým oslabit, a proto je musí mít pod kontrolou. Dobré auto by jim v tomto směru mohlo pomoci," líčí Herbert s úsměvem zvláštní symbiózu v Maranellu.

Pikantní je také soupiska Lotusu, kde se sešli dva divoši a „bourači". Grosjean i Maldonado mají za sebou nejednu havárii. „Romain byl vždy divoký, ale tým ho dobře vedl a posunul jej dopředu. V závěru minulé sezóny byl velmi silný a vyzrál. Maldonado je podobný a také je vždy na hranici. Nevidím důvod, proč by tým neměl i jeho dostat pod kontrolu. A navíc už vyhrál i jednu velkou cenu," poukázal Herbert.

Hamilton a Rosberg jsou již dlouho kamarádi

Další z bývalých jezdců formule 1 Anthony Davidson je zvědavý na situaci v Red Bullu. „Daniel bude mít za kolegu čtyřnásobného mistra světa. Je náležitě rychlý, ale otázka stojí takto: Jak zvládne tlak, který vyvolá takto konstantně silný týmový kolega? A kromě toho - pokud jezdíte v čele, vždy jste pod velkým tlakem. Sebastian každopádně nesnáší prohry a právě proto byly v posledních letech v Red Bullu občas interní problémy," poukazuje britský závodník.

Hamilton a Rosberg by v Mercedesu dál měli vycházet bez problémů. „Nico a Lewis jsou kamarádi už od motokárových časů. Vypadá to tak, že Mercedes bude mít letos dobrý pár. Ale na to si musíme ještě počkat. Nedávno každý očekával, že Lewis bude v týmu lídrem, ale Nico také předváděl dobré výkony. Já osobně jsem však nadále přesvědčen o tom, že Lewis má vyšší přirozenou rychlost," říká Herbert.

Reklama

Související témata: