Hlavní obsah

OBRAZEM: To je zbraň pro Alonsa s Räikkönenem. Ferrari ukázalo nový monopost

Praha/Maranello

Šedesátý vůz vyrobený speciálně pro formuli 1 odhalila v sobotu ve svém sídle v italském Maranellu stáj Ferrari. Vůz s označením F14T, které vybralo víc než milión fanoušků v internetovém hlasování, má v roce 2014 pomoci vrátit se Scuderii na vrchol, kde byla naposledy v roce 2007.

Foto: Sport.cz

Ferrari F14 T

Článek
Fotogalerie

Tehdy italské stáji zajistil titul Kimi Räikkönen, který od letošní sezóny opět oblékne rudou kombinézu a měl by spolu s Fernandem Alonsem vytvořit nejúdernější jezdeckou dvojici v šampionátu. Formule 1 letos vstupuje do nové éry, vozy totiž budou pohánět šestiválcové motory o objemu pouhých 1600 ccm s turbodmychadlem.

Ferrari je pátým týmem, který ukázal podobu letošního monopostu, a podobně jako konkurence, i konstruktéři v Maranellu museli v souladu s upravenými pravidly ohnout přední část vozu směrem dolů. Scuderia ovšem řešila ohyb po svém, nos jde výrazně dolů už na úrovni předních kol a nové ferrari s výrazným otvorem u zavěšení předního křídla vzdáleně připomíná mravenečníka.

Premiéře přihlížel i nový technický šéf týmu James Allison, hlavní díl práce na konstrukci vozu ale odvedli Pat Fry, Fabio Montecchi a šéfdesignér Nikolas Tombazis. V roli konzultanta působil rovněž legendární konstruktér z Maranella Rory Byrne.

„Změny a investice, které jsme v posledních letech ve formuli 1 udělali, byly velice důležité a významné. Ať už šlo o velká jména, která jsme dokázali přivést, či nenápadné, ale o to významnější úpravy. A to nejen ve struktuře organizace, ale také v podobě investice do nového větrného tunelu, který nám dává zcela nové možnosti simulace. Věříme, že se to všechno pozitivně odrazí v sezóně 2014," poznamenal při odhalení vozu šéf týmu Stefano Domenicali.

Ferrari i ostatní stáje budou mít poprvé šanci otestovat nové vozy v úterý, kdy začínají první oficiální testy na okruhu v Jerezu. Jediná stáj, která nebude mít k dispozici nový monopost a bude sbírat data s loňským autem, je Lotus. Až na úterý do Španělska naplánoval prezentaci nového vozu hlavní konkurent Ferrari, mistrovský tým Red Bull.

Líbí se vám nové Ferrari?
ano
86,5 %
ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 29933 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint