Hlavní obsah

Majitel týmu NASCAR chce mít americkou stáj ve formuli 1

Charlotte

Poprvé od roku 1978 by se v mistrovství světa formule 1 mohla objevit americká stáj. Usiluje o to Gene Haas, spolumajitel týmu v zámořském automobilovém seriálu NASCAR. Už zaplatil vstupní poplatek, aby se mohl ucházet o místo ve startovním poli v příštím nebo přespříštím roce, a absolvoval pohovor s promotérem seriálu Berniem Ecclestonem. Ten mu řekl, že jeho projektu moc nevěří.

Článek

"Pan Ecclestone si myslí, že na to nemám dost peněz. Podle něj licenci nedostaneme, takže vyhlídky asi nejsou dobré. Ale nezjistím to, pokud to nezkusím," řekl agentuře AP Haas, který je majitelem velké společnosti vyrábějící obráběcí stroje. Tým v sérii NASCAR provozuje od roku 2002.

"Evropané dělají věci po svém a my Američané taky. Myslím, že bychom mohli být konkurenceschopní a úspěšní," uvedl jednašedesátiletý Haas.

Posledním americkým týmem v F1 byl Penske Racing, který měl během svého účinkování v šampionátu v letech 1974 až 1978 sídlo v Anglii. Haas hodlá mít zázemí v Severní Karolíně, kde má i svůj tým NASCAR. Z USA vyrážela k závodům formule 1 naposledy v letech 1974 až 1976 stáj Parnelli Jones Racing, za kterou jezdil pozdější mistr světa Mario Andretti.

Reklama

Související témata: