Hlavní obsah

Trable v Jerezu. Vettel vůbec nevyjel, Hamilton boural, Räikkönen stál

Praha/Jerez

Vzhledem k významným změnám v pravidlech formule 1 jsou první oficiální testy ve španělském Jerezu prubířským kamenem zbrusu nových monopostů. A hned první den ukázal, že auta mají ještě své mouchy. Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel dokonce se svým vozem vůbec nevyjel.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Lewis Hamilton prudce brzdí svůj mercedes při testech v Jerezu.

Článek
Fotogalerie

Vettel teprve v úterý ráno spolu s Danielem Ricciardem sňal z nového monopostu plachtu a Red Bull těsně před startem testů ukázal svou novou zbraň s označením RB10. Plachta ale vzápětí vůz znovu zakryla a monopost skončil v garáži, kde na něm začali horečně pracovat mechanici. Podle vyjádření vedení bylo třeba odstranit problém, který se vyskytl během noci, ještě čtyři hodiny poté ale vůz stále na trati nebyl.

Red Bull ale nebyl zdaleka jediný. Dopoledne se totiž v Jerezu vůbec neukázal monopost stájí McLaren, Williams a Caterham, který těsně před ranní premiérou vozu oznámil, že se „proti nám všechno spiklo. Ale děláme na tom!"

Hamiltona zradilo křídlo

Potíže ale měli i ti, kdo z garáže vyjeli. Hned v prvním kole způsobil vytažení červených vlajek Kimi Räikkönen, jehož nepojízdné Ferrari skončilo zakryto plachtou na odtahovém voze. Navrátilec do rudé družiny se ale posléze na trať vrátil a svedl první boje s chronometrem.

Pilně ukrajoval kola Lewis Hamilton s novým mercedesem, než ale poslal vůz do bariéry. Příčinou bylo selhání předního křídla, které se před první zatáčkou rozklepalo a Hamilton ztratil kontrolu nad řízením. Podle očitých svědků ale vystoupil z kokpitu pravděpodobně nezraněn.

I po pěti hodinách prvního dne oficiálních testů byl Hamiltonův čas 1:27,820 min. stále nejrychlejším výkonem dne, Räikkönen ztrácel z druhé pozice sekundu a půl. Během té doby se na trati objevilo pouze pět vozů - vedle Hamiltona a Räikkönena ještě Jean-Éric Vergne z týmu Toro Rosso, Esteban Gutiérrez se sauberem a Sergio Perez s vozem Force India.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace probíhá Živě
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint