Hlavní obsah

Lékaři musí zjistit, jaký je stav Schumacherova vědomí, říká odborník

Praha

Probouzení Michaela Schumachera, který je už měsíc v Grenoblu v umělém spánku, může trvat až několik dní, sdělil Karel Cvachovec, předseda výboru České společnosti anestezie rekonvalescence a intenzivní medicíny. Doktoři se k takovému kroku odhodlali proto, aby zjistili, jaký je stav pacientova vědomí.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Vedoucí oddělení anesteziologie a resuscitace Jean-Francois Payen (vlevo) a Emmanuel Gay se starají o Michaela Schumachera.

Článek

„Ošetřující lékaři usoudili, že zdravotní stav Michaela Schumachera dovoluje vysadit umělý spánek a začít ho probouzet. To je významné," řekl Právu Cvachovec.

To podle něj znamená, že mu přestanou postupně podávat léky, které umělý spánek udržovaly, a postupně by se pacient měl z umělého spánku probouzet.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„S ohledem na to, že byl v umělém spánku skoro čtyři týdny, tak probouzení může být dokonce i v řádu dnů. To není rychlá záležitost. Léky se přece jenom nahromadily v organismu. Smysl celého probouzení je v tom, aby lékaři mohli zjistit, jaký je stav vědomí pacienta. To je totiž určující pro jeho další vývoj," řekl Cvachovec. Dodal, že samozřejmě lékaři nejrůznějšími způsoby sledovali a monitorovali jeho zdravotní stav, ale ani jedna metoda neřekne, jaký je stav vědomí. A to se rozhodli nyní ověřit.

Umělý spánek mozek poškodit nemůže

Na dotaz, zda takový dlouhodobý umělý spánek může sám o sobě mozek poškodit, Cvachovec odpověděl: „V této konkrétní situaci určitě ne, protože dlouhodobý farmakologický umělý spánek je v podstatě ochranou mozku a umožňuje jeho zotavení."

Cvachovec soudí, že až odezní účinky tlumících léků, což je to nejpodstatnější a vůbec se to nemusí povést, tak teprve budou moci lékaři zjistit stav vědomí Schumachera. Dodal, že nezná detaily poranění Schumachera a má informace pouze ze sdělovacích prostředků, ale na jejich základě se může i domnívat, že tak rozsáhlé poranění mozku, které bylo uváděno v tisku, může vést k trvalým škodám na mozku. „Teprve příští dny ukáží, jak na tom Michael Schumacher skutečně je," uzavřel Cvachovec.

Schumacher upadl na lyžích 29. prosince v neupravené části sjezdovky v Méribelu a udeřil se do hlavy o kámen. Absolvoval dvě operace mozku.

Reklama

Související témata: