Hlavní obsah

Tiché motory a nikdo na trati? Taková formule 1 je totální fraška, prská Ecclestone

Jerez

Tak takhle tedy ne. Promotér formule 1 Bernie Ecclestone pozorně sleduje testování v Jerezu a je přímo zděšen, jakým směrem se královská motoristická třída ubírá. „Totální fraška! Lidé chtějí hluk a něco výjimečného, právě o tom je formule 1. Nyní máme jen tiché motory a nikoho na trati,“ láteří 83letý Brit v rozhovoru pro Daily Mail.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Kimi Raïkkönen s vozem Ferrari při testech v Jerezu.

Článek

Formule 1 prošla dalšími technickými úpravami. Vlivem zavedení šestiválcových turbomotorů má začít takzvaná zelená éra.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Co jsme měli, bylo podle mě dobré. Nemyslím si, že jsme potřebovali změnu. Neznepokojuje mě ani tak televizní publikum, ale lidé navštěvující závody. Milují hluk a takto to mají rádi, je to totiž něco jiného. Doufám, že o ně nepřijdeme," obával se Bernie Ecclestone již koncem loňského roku.

První dny v Jerezu jeho obavy jen potvrdily. „Věděl jsem, že to bude takové - totální fraška. FIA a týmy trvaly na nových motorech, ale pokud chtějí závodit takhle, měly by jít do Le Mans," vzteká se Ecclestone pro Daily Mail.

„Mluví třeba o šetření paliva. K tomu, aby toho dosáhli, přece nepotřebují nové motory. Měli by mít menší motorhomy a nepotřebovali by jezdit kolem Evropy s tolika kamióny. Takový Mercedes s sebou všude bere 23 kamiónů. Pokud chtějí fakt šetřit palivo, měli by s tím přestat. Všechno kolem nových motorů je totálně absurdní. Lidé chtějí hluk a něco výjimečného, právě o tom je formule 1. Nyní máme jen tiché motory a nikoho na trati," vede si nejlépe postavený muž formule 1 svou.

Našel tak jediný klad. Nikdo neví, co může po změnách od nové sezóny očekávat. „Může to být mimořádně zajímavý ročník, nepředpovídatelný. To je na tom vzrušující," připouští Ecclestone.

Reklama