Hlavní obsah

F1 počítá ztráty. Vettelova suverénní jízda za titulem odlákala 50 miliónů diváků

Praha

Ze sportovního hlediska se loňské tažení Sebastiana Vettela za čtvrtým titulem ve formuli 1 v řadě zařadilo do výkladní skříně motorsportu. Z ekonomického úhlu pohledu to ale byla hotová katastrofa. Suverénní jízda německého šampióna totiž příznivce rychlých kol netáhla a Bernie Ecclestone se musel smířit s významným odlivem diváků.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Sebastian Vettel s vozem Red Bull při testech v Jerezu.

Článek

Vettel v závěru šampionátu vyhrál rekordních devět Velkých cen za sebou a mistrovský titul měl zajištěný již tři závody před koncem MS. Zatímco ale svět tleskal staronovému králi, Ecclestone skřípal zuby. Německý jezdec mu totiž odlákal na 50 miliónů televizních diváků.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Naprostá hegemonie Red Bullu, která vedla k zajištění titulu ještě před závody ve Spojených státech a Brazílii, které vždy bývaly zárukou vysoké sledovanosti, měla očekávaný dopad," přiznal hlavní promotér formule 1 ve výroční zprávě. Sledovanost nicméně ovlivnil i fakt, že v kalendáři bylo o jeden závod méně než v roce 2012.

Letos přijde vzrušení, slibuje Ecclestone

Před letošní sezónou formule 1 prošla revoluční změnou, vozy nově pohánějí šestiválcové turbomotory o objemu 1,6 litru a upravená pravidla významně ovlivnila i podobu monopostů. Novinkou v regulích je rovněž dvojnásobně bodovaný finálový závod sezóny, který se jede 23. listopadu na okruhu v Abú Zabí, a Ecclestone věří, že tato změna přinese urputný boj až do samotného konce MS.

„Jsem si jistý, že nadcházející sezóna přinese nejen významné navýšení nepředvídatelnosti, ale rovněž skutečné vzrušení a tvrdý boj až do konce," věří třiaosmdesátiletý Brit.

Ecclestoneově víře mírně nahrály i výstupy z prvních oficiálních testů ve španělském Jerezu. Mistrovský Red Bull se totiž s novým vozem nebývale trápil a naopak se dařilo zejména Mercedesu a Ferrari. Inženýři ale mají stále dostatek času na úpravy, pětašedesátý ročník mistrovství světa vozů formule 1 odstartuje 16. března tradiční Velkou cenou Austrálie v Melbourne.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články