Hlavní obsah

Nové formule jsou ošklivé, uznává Alonso, jemuž dva tituly nestačí

Jerez

Chce být upřímný k sobě i k fanouškům formule 1. Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso proto otevřeně říká, že ani jemu se nově upravené vozy s nosy á la mravenečník nelíbí. „Ano, jsou ošklivé,“ souhlasí pilot stáje Ferrari. Na druhou stranu španělský pilot věří, že jeho nový typ F14 T má potenciál. A stále se nevzdává naděje, že ještě dokáže získat svůj třetí mistrovský titul.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Fernando Alonso s nosatým F14 T během testů v Jerezu.

Článek
Fotogalerie

Inženýři se vlivem změny pravidel pohybují mezi zcela novými mantinely. Každý příznivec formule 1 si u nových mnopostů na první pohled všimne především nehezkého nosu, jehož špička musí být jen 185 milimetrů nad zemí. Doposud to bylo 550 milimetrů.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Ano, jsou ošklivé," souhlasí Fernando Alonso. „Musíme být upřímní k sobě i k našim fanouškům. Možná si na to zvykneme, ale pro první dojem to nebylo nic dobrého. Lidé vnímají formuli 1 jako excelenci v motoristickém sportu, v aerodynamice, ve výkonu i v technologiích. A když pak uvidí takovou přední část auta, tak to na to nevypadá. Věřím tedy, že najdeme i jiná řešení. Podle mě jsou inženýři dost šikovní na to, aby auto udělali rychlé a současně i nádherné," řekl španělský pilot pro CNN.

Pro Alonsa je však podstatné, aby jeho nové Ferrari F14 T bylo spolehlivé. A tomu po prvních testech minulý týden v Jerezu věří. „Podle mě tady je potenciál. Zatím jsme neodhalili nic špatného a nic, pro co bychom měli být pesimisté. Před námi je ale hodně práce," nechce předbíhat.

Pořád je hladový po úspěchu

Alonso byl mistrem světa v letech 2005 a 2006. K titulu byl velmi blízko také v sezónách 2007, 2010 a 2012, nicméně třetí už nepřidal. Ani ve 32 letech se dalšího stále nechce vzdát.

„Dva tituly jsou víc, než jsem mohl snít. Ale pokud se mě zeptáte právě teď, když ještě soutěžím a jsem hladový po vítězstvích a po úspěchu, tak vám řeknu, že dva tituly mi nestačí," ujišťuje Fernando.

Místo Felipeho Massy dostal ve Ferrari nového kolegu, mistra světa z roku 2007 Kimiho Räikkönena. A experti jsou upřímně zvědaví, jak se dva bývalí šampióni spolu v jednom týmu porovnají.

„Kimi je velmi talentovaný, což nám hodně pomůže. Současně je to hlavně pro mě, ale i pro tým obrovská motivace. Vím, že potřebuji odvést své maximum. Pokud ho neodvedu, tak nemohu skončit před Kimim, což je pro Ferrari jen dobrá a pozitivní zpráva," říká úřadující vicemistr světa.

Ze Schumiho je stále v šoku

Také Alonso neustále vyhledává aktuální zprávy o zdravotním stavu Michaela Schumachera, který se v závěru prosince vážně zranil na lyžích.

„I po více než měsíci jsem v šoku," líčí Fernando. „Nemohl jsem tomu uvěřit. Michael není člověk, o kterém byste si mysleli, že bude mít nějaký problém. Uměl přece zdolat úplně všechno a dokázal vyhrát v kterýchkoli závodech, vše mohl dělat bez obav. A pak taková nehoda... Den co den doufáme, že z nemocnice přijde dobrá zpráva. Všichni jezdci mají obrovský respekt, protože právě on nás motivoval a právě na něj jsme se dívali, když jsme byli ještě v motokárách," poukazuje Alonso.

Reklama

Související témata: