Hlavní obsah

Ecclestone vyhrál u soudu, i když uzavřel "korupční dohodu"

Londýn

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone vyhrál u londýnského Nejvyššího soudu mnohamiliónový spor v souvislosti s prodejem práv na F1 v roce 2005. Soud nicméně označil jeho tehdejší dohodu za korupční.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Ecclestone.

Článek

Po Ecclestoneovi a dalších obviněných požadoval bývalý akcionář F1, německá mediální společnost Constantin Medien, 144 miliónů dolarů (2,8 miliardy korun). Její představitelé tvrdili, že v době, kdy byla práva prodána investiční společnosti CVC Capital Partners, byla F1 podhodnocená.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Třiaosmdesátiletý Ecclestone byl obviněn z toho, že udělal "korupční dohodu" s německým bankéřem Gerhardem Gribkowským, aby byla práva na prestižní motoristický seriál prodána kupci, jehož si vybral.

Tento fakt ve čtvrtek Nejvyšší soud potvrdil, nicméně uvedl, že nebyl důvodem pro to, že společnost Constantin Medien práva nezískala.

Během soudního procesu, který trval od loňského října do prosince, právníci Constantin Medien tvrdili, že na Ecclestoneův popud bylo Gribkowskému vyplaceno zhruba 45 miliónů dolarů (900 miliónů korun).

V Německu čelí dalšímu soudu

Gribkowsky, jenž měl na starosti prodej 47 procent v F1 od německé banky BayernLB společnosti CVC, už byl odsouzen za korupci, krácení daně a zneužití důvěry na osm a půl let do vězení. Ecclestone během jeho soudu tvrdil, že Gribkowskému platil, aby bankéř neinformoval úřady o jeho daňových záležitostech.

"Ty platby znamenaly úplatky. Docházelo k nim, protože pan Ecclestone uzavřel v květnu 2005 s doktorem Gribkowským korupční dohodu, podle níž měl být doktor Gribkowsky odměněn za bezproblémový prodej akcií BLB ve formuli jedna kupci, jenž byl akceptovatelný pro pana Ecclestonea," uvedl dnes soudce Guy Newey.

Ecclestone kvůli platbám Gribowskému čelí soudu i v Německu, kde mu hrozí tři měsíce až 10 let vězení. Proces začne 24. dubna a měl by trvat do 16. září.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články