Hlavní obsah

Možná neprolezeme první kvalifikací, připustil šéf Red Bullu

Praha

Už jen týden zbývá do startu letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 a napětí ve stáji Red Bull by se dalo krájet. Mizerné výsledky mistrovské stáje v předsezónních testech vyvolaly řadu otazníků a Sebastian Vettel se před úvodní Velkou cenou Austrálie ocitl pod obrovským tlakem. Šéf týmu Christian Horner ale věří, že se náskok rychlejší konkurence podaří rychle smazat.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Sebastian Vettel při testech v Bahrajnu.

Článek

Red Bullu se trojice oficiálních testů vůbec nevydařila a vozy s červenými býky na kapotě trápila obrovská nespolehlivost. Horner je nicméně přesvědčen, že se dětské nemoci, které provázejí přechod na turbomotory o objemu 1600 ccm, podaří rychle vychytat. „Za noc se nestanete idiotem," prohlásil v rozhovoru pro britský Telegraph. „Máme obrovsky silný tým, který jde za svým cílem. Úsilí dostat vozy na co nejlepší úroveň je až nadlidské," podotkl Horner.

Řečmi zvenčí se netrápí

Potíže Red Bullu během testovacích jízd byly nicméně tak markantní, že mistrovský tým komunikoval na svět formule 1 až nezvykle otevřeně. „Testy jasně ukázaly, že jsme neměli vůz s odpovídající rychlostí, ani spolehlivostí. To jsou dva fundamentální faktory, které musíme řešit," poznamenal Horner.

A šéf Red Bullu připustil, že je ve hvězdách, zda se Vettel s Danielem Ricciardem prokoušou přes první díl kvalifikace na úvodní závod sezóny. „Upřímně řečeno, nemáme představu, jak to může dopadnout. Víme, že aktuálně ztrácíme na vozy poháněné motory od Mercedesu, ale až Melbourne ukáže, jak velký ten odstup je a jak strmá cesta vzhůru nás bude čekat. Z kanceláře v Milton Keynes (anglickém sídle Red Bullu) lze týden před prvním závodem těžko něco odhadovat," uvedl Horner.

Red Bullu není pár dnů před prvním závodem sezóny co závidět, tým šampiónů má ale po čtyřech po sobě jdoucích letech, kdy mu svět formule 1 ležel u nohou, dostatek sebevědomí na to, aby dokázal tlaku zvenčí čelit. „Dosáhli jsme obrovských úspěchů a tentýž tým pracuje i na novém voze. Nemyslím si, že by nás příliš trápily řeči zvenčí," dodal Horner.

Světový šampionát vozů formule 1 startuje v Melbourne v neděli 16. března.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint