Hlavní obsah

Triumf v Austrálii je odměnou za tvrdou práci přes zimu, jásal Rosberg

Melbourne

Mercedes ovládl tréninky, kvalifikaci a nakonec i samotnou Velkou cenu Austrálie. Zatímco předzávodní jízdy probíhaly v režii Lewise Hamiltona, který tak potvrzoval převahu z testů před sezónou formule 1, úvodní ostrý souboj o body přinesl triumf jeho týmového kolegy Nico Rosberga.

Foto: Jason Reed, Reuters

Jezdec stáje Mercedes Nico Rosberg oslavuje svůj triumf v úvodním závodu sezóny F1 v Melbourne.

Článek
Fotogalerie

„Byl to pro mě skutečně úžasný závod. Triumf je odměnou za tvrdou práci přes zimu," radoval se Rosberg, že všechny technické novinky dokázal nejúspěšněji aplikovat na svůj vůz právě Mercedes.

Letošní specifikace formule 1 přitom přináší takřka revoluční změny. Vozy mají nově osmistupňovou převodovku, ale objem motoru se z 2,4 snížil na 1,6 litru a místo osmiválce se používá šestiválec. Motoru navíc přibyl také druhý generátor, takže poháněná jednotka může využívat daleko víc energie.

„Vyhrál jsem hodně jistě, o to výraznější pocit radosti mám. Soupeři určitě nebudou spát, ten náskok v nachystání vozu byl ale znát," těšilo Rosberga po čtvrtém vítězství v kariéře. Bezprostředně po dojetí mu srdečně gratuloval i legendárné Niki Lauda, jenž se letos dal do služeb týmu Mercedes.

Hvězdy zastoupily stájové dvojky

Vedení se Němec ujal hned v prvních metrech závodu, když ze třetího místa na startovním roštu rychle vyrazil vpřed a protáhl se kolem Hamiltona, který rozjezd z pole position nezvládl a musel se pak s mechaniky snažit zjistit, proč musel skončit už ve čtvrtém kole.

Také mistrovský Red Bull měl nakonec v cíli pouze jednoho jezdce. Sebastian Vettel zjevně neměl auto v pořádku. Startoval až z 12. pozice a na trati vydržel jen do pátého kola. Také jeho zradila technika.

Mistra světa posledních tří let ale dokázal na trati zastoupit domácí Australan Daniel Ricciardo, který 2. místem rozjásal tribuny v melbournském Albert Parku. „Doma před svými fanoušky je pódium ohromujícím zážitkem," tvrdil pilot, který ale o svůj životní úspěch zpětně přišel, když byl několik hodin po dojetí diskvalifikován za porušení technických pravidel.

Za Ricciardem dojely oba vozy McLaren a po loňské katastrofální sezóně, kdy se vůbec nedostaly na stupně vítězů, vyhrál tým z Wokingu při letošní úvodní Velké ceně hodnocení týmů. Ron Dennis tak mohl oslavit úspěšný návrat do křesla šéfa.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články