Hlavní obsah

Řev motorů máme ve smlouvě, stěžují si Australané na tichou formuli 1

Praha/Melbourne

Tohle jsme si nedomluvili! Organizátoři Velké ceny Austrálie nedávno prodloužili kontrakt s vedením formule 1, teď si ale rvou vlasy. Příznivci rychlých kol o víkendu v Melbourne poprvé slyšeli naživo zvuk nových vozů poháněných turbomotory a podle pořadatelů neskrývali zklamání. Organizátoři navíc tvrdí, že absence tradičního „řevu motorů" je porušením smlouvy ze strany Bernieho Ecclestona.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

První závod "nové" formule 1 v Austrálii řada fandů kritizovala.

Článek

Nová éra formule 1 přinesla mimo jiné nástup šestiválcových přeplňovaných motorů o objemu 1600 ccm a řada fanoušků si na sociálních sítích stěžovala na tišší zvuk nových agregátů, které nahradily atmosférické osmiválce o objemu 2,4 litru. A nadšením nezářil ani šéf Grand Prix Ron Walker a výkonný ředitel pořádající společnosti Andrew Westacott dokonce otevřeně hovořil o nedodržení smlouvy.

Ecclestone zatím nereagoval

„Platíme za produkt, máme uzavřené smlouvy a se vší vážností je budeme prověřovat. Máme za to, že tam došlo k nějakým porušením," řekl v pondělí Westacott rádiu Fairfax. „Závod byl proti předešlým podnikům poněkud nudný a jedním z aspektů, který k tomu přispěl, byla absence tradičního zvuku. Ron (Walker) říkal hned po závodu Berniemu (Ecclestonovi), že si na to řada fanoušků stěžovala," dodal Westacott.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone sám před sezónou „tiché" formule kritizoval a varoval, že zvuk udělá ze závodů frašku pod taktovkou Mezinárodní automobilové federace. Na kritiku Australanů, kteří mají smlouvu na Velkou cenu ještě na příští rok, ale zatím nereagoval.

První závod sezóny v neděli vyhrál Němec Nico Rosberg s vozem Mercedes, obhájce titulu Sebastian Vettel svůj vůz kvůli technické závadě do cíle nedovezl.

Snižuje absence řevu motorů atraktivitu závodů formule 1?
Ano
87 %
Ne
13 %
Celkem hlasovalo 12995 čtenářů.

Reklama

Související témata: