Hlavní obsah

VIDEO: Stádo splašených turů vs. hejno vos. Takhle zněla F1 loni a letos

Ten rozdíl je nepopsatelný. Formuli 1 - alespoň co se zvuku motorů týče - nepotkala avizovaná revoluce jako spíš degenerace. Výkladní skříň motorsportu, která vždy představovala technologický Everest, odvrhla typické burácení agregátů, které doslova rvalo uši, a nástupem turboéry vklouzla do tichých vod. Posuďte sami, jak se zvukový vjem F1 rok od roku proměnil.

Zvuk F1 2013 a 2014

 
Článek

Zcela výmluvné video zachycuje průjezd vozů cílovou rovinkou při Velké ceně Austrálie v Melbourne v loňském a letošním roce. Vedle zcela jednoznačně slyšitelného rozdílu v úrovni hluku motorů, který podle mnohých dělá formuli 1 formulí 1, je zajímavé vidět, že návštěvníci letošního závodu nepotřebovali ani při extrarychlém průjezdu vozů ochranu sluchu. Ještě v loňském roce přitom bylo prakticky nepředstavitelné sledovat závod naživo alespoň bez špuntů v uších, v lepším případě s tlumícími sluchátky.

Formule 1 se k turbomotorům vrátila po 25 letech. Ještě v 80. letech přeplňované agregáty vládly, od roku 1989 ale byly povolené pouze atmosférické motory. I jejich objem a počet válců se postupně snižoval od klasických dvanáctiválců o objemu 3,5 litru, třílitrové desetiválce až po osmiválcové pohonné jednotky o objemu 2,4 litru, které duněly pod kapotami v uplynulých osmi letech.

Letošní rok je ve znamení nástupu přeplňovaných šestiválců o objemu pouhých 1600 ccm, které ale od prvopočátku schytávají kritiku z mnoha stran. „Zvuk motorů mě neděsil. Děsilo mě to, že motory nemají žádný zvuk! Je mi opravdu líto, že se jen potvrdilo to, co jsem již dlouho říkal: tahle auta nezní jako závodní vozy. Mluvil jsem s Jeanem Todtem (šéfem Mezinárodní automobilové federace) a přesvědčoval jsem ho, že musíme udělat něco pro to, aby nám na tratích opět jezdila závodní auta," poznamenal například po úvodním závodu sezóny hlavní promotér F1 Bernie Ecclestone.

Chyběl vám při letošní Velké ceně Austrálie typický řev motorů vozů F1?
ano
86,4 %
ne
13,6 %
Celkem hlasovalo 4419 čtenářů.

Reklama

Související témata: