Hlavní obsah

250x v kokpitu. Button v Bahrajnu vstoupí do elitního klubu F1

Praha

Prsty jedné ruky stačí ke spočítání jezdců formule 1, kteří se ve své kariéře postavili na start 250 Velkých cen. Elitní klub dosud čítá pouhá čtyři jména a při víkendové GP Bahrajnu se (pokud se nestane něco mimořádného) rozroste o dalšího člena: britského pilota McLarenu Jensona Buttona.

Foto: Samsul Said, Reuters

Pilot McLarenu Jenson Button

Článek

Respektovanou metu dosud zdolali jen Rubens Barrichello, který je s 322 starty rekordmanem F1, Michael Schumacher (307), Riccardo Patrese (256) a Jarno Trulli (252). Čtyřiatřicetiletý Button bude vůbec prvním jezdcem z Velké Británie, který magickou hranici překročí, jeho velký vzor David Coulthard ukončil kariéru s 246 starty na kontě.

„Je to šílené. Jako by to bylo včera, kdy jsem slavil Velkou cenu s pořadovým číslem 200 triumfem na Hungaroringu," zavzpomínal pilot McLarenu v předvečer závodu v Bahrajnu. „To znamená, že už se tu motám pěkně dlouho," poznamenal se smíchem.

Bezproblémový partner

A čeho si mistr světa z roku 2009 (v barvách týmu Brawn GP) při pohledu zpět cení nejvíc? „Asi toho, jak jsem vždy dokázal vyjít se svými parťáky. Za 15 sezón jsem měl 10 týmových kolegů, to máte pomalu každý rok novou tvář," připomněl.

A s novinkou se bude muset Button vypořádat i letos v Bahrajnu, kde se závod poprvé pojede jako noční za umělého osvětlení. „Bude to zajímavé, jízda pod světly přináší úplně jinou atmosféru. Hlavně doufám, že se nám podaří navázat na solidní výsledky z úvodu sezóny a přihodíme do koše pořádnou porci bodů," dodal vítěz patnácti Grand Prix.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint probíhá Živě
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint