Hlavní obsah

Hamilton ovládl tréninky v Barceloně, Vettel ujel jen čtyři kola

Aktualizováno

Úvodní tréninky na Velkou cenu Španělska formule 1 zatím nic nezměnily na současné dominanci Lewise Hamiltona a stáje Mercedes. Britský vítěz tří předchozích Velkých cen byl s převahou nejrychlejší v obou měřených částech a téměř o půl sekundy nechal za sebou týmového kolegu Nica Rosberga z Německa.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Britský jezdec Lewis Hamilton ze stáje Mercedes ovládl tréninky na Velkou cenu Španělska.

Článek
Fotogalerie

První tréninkový den po přesunu F1 do Evropy naopak dopadl katastrofálně pro čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela. Dopoledne se jeho red bull po čtyřech kolech zastavil, do druhého tréninku německý pilot nevyjel vůbec. Vettel měl tak jen minimum času na nastavení nového podvozku, s kterým do pátého závodu sezóny nastoupí.

Podle vedení stáje šlo o problém s elektronikou, kvůli kterému byla poškozena kabeláž a došlo k přerušení dodávky proudu. Mechanici se hned pustili do opravy, aby připravili vůz na sobotní třetí trénink a kvalifikaci.

Vettelův týmový kolega Daniel Ricciardo z Austrálie byl v úvodním tréninkovém dnu třetí, na Hamiltona ale ztratil bez patnácti tisícin už rovnou sekundu. A za ním následující oba piloti Ferrari Fernando Alonso ze Španělska a Kimi Räikkönen z Finska zaostali za britským lídrem o více než půldruhé sekundy.

O deset míst na startovním roštu klesne po kvalifikaci Jean-Eric Vergne z Toro Rosso, jemuž při odpoledním tréninku uletělo špatně připevněné pravé zadní kolo. Vedení týmu navíc za incident zaplatí pokutu 30 000 eur (822 tisíc korun).

Tréninky na Velkou cenu Španělska, 5. závod mistrovství světa vozů formule 1:
První trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27,023
2. Button (Brit./McLaren) -0,868
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,950
4. Alonso (Šp./Ferrari) -1,105
5. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,145
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,314
Druhý trénink:
1. Hamilton 1:25,524
2. Rosberg -0,449
3. Ricciardo -0,985
4. Alonso -1,597
5. Räikkönen -1,772
6. Magnussen (Dán./McLaren) -2,264

Reklama