Hlavní obsah

Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska. Stíhat ho bude stájový kolega Rosberg

Barcelona

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton počtvrté v sezóně ovládl kvalifikaci. Na startu Velké ceny Španělska bude v první řadě i druhý jezdec Mercedesu Nico Rosberg. Německý lídr pořadí mistrovství světa prohrál s Hamiltonem o 168 tisícin, nikdo další se už na okruhu v Barceloně nevešel do sekundového odstupu.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Britský jezdec Lewis Hamilton ze stáje Mercedes ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Španělska.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší ze zbytku světa byl nováček v týmu Red Bull Daniel Ricciardo z Austrálie, který za vítězem zaostal o 1,053 sekundy. Jeho týmový kolega a mistr světa Sebastian Vettel z Německa měl podobně jako v pátečních trénincích technické problémy. Sice postoupil do finále kvalifikace, v něm ale nedokončil ani jediné měřené kolo, a tak v neděli odstartuje z desátého místa.

"Vyjel jsem z garáže a nešla mi tam dát dvojka. Zkusil jsem to bez ní, ale v první zatáčce jsem ztratil všechny ostatní převodové stupně. Je to trpké a taky trochu nuda," řekl zklamaný Vettel. Není také vyloučeno, že bude muset vyměnit převodovku, potom by přišel ještě o pět míst na startu.

Hamilton bude z pole position útočit na čtvrté vítězství v řadě, které by jej zároveň posunulo do čela průběžného pořadí před Rosberga. Nyní na první místo ztrácí čtyři body. Očekává se mezi nimi vyrovnaný duel, v kvalifikaci Hamilton vrátil Rosbergovi porážku z třetího tréninku, páteční dva před ním vyhrál.

"Nico dnes jezdil velmi dobře a já musel na konci vymáčknout z auta úplně všechno, co jsem mohl," řekl Hamilton. Rosberg byl zklamaný. "A to velmi. Fakt jsem si myslel, že to dneska můžu zlomit," řekl Němec.

Ricciarda ve druhé řadě doplnil Fin Valtteri Bottas z Williamsu. Třetí řadu obsadili Francouz Romain Grosjean z Lotusu a Fin Kimi Räikkönen, který těsně porazil dosud úspěšnějšího týmového kolegu z Ferrari Fernanda Alonsa.

Kvalifikace na Velkou cena Španělska, závod MS vozů formule 1 v Barceloně:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:25,232
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,168
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,053
4. Bottas (Fin./Williams) -1,400
5. Grosjean (Fr./Lotus) -1,728
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,872
7. Alonso (Šp./Ferrari) -1,908
8. Button (Brit./McLaren) -2,103
9. Massa (Braz./Williams) -2,170
10. Vettel (Něm./Red Bull) bez času
Kdo vyhraje Velkou cenu Španělska?
Lewis Hamilton
35,3 %
Nico Rosberg
14,9 %
Daniel Ricciardo
3,1 %
Valtteri Bottas
1,7 %
Romain Grosjean
1,3 %
Kimi Räikkönen
11,1 %
Fernando Alonso
26,6 %
Sebastian Vettel
2,7 %
někdo jiný
3,3 %
Celkem hlasovalo 3382 čtenářů.

Reklama

Související témata: