Hlavní obsah

Ecclestone mě podplatil, řekl soudu bývalý německý bankéř

Bývalý německý bankéř Gerhard Gribkowsky u mnichovského soudu s Berniem Ecclestonem prohlásil, že ho šéf formule 1 v roce 2006 podplatil. Ecclestone je obžalován z toho, že si úplatkem ve výši 44 miliónů dolarů chtěl zajistit hladký prodej 47 procent akcií ve formuli 1 a udržet si tím svou moc v šampionátu.

Foto: Pool, Reuters

Šef formule 1 Bernie Ecclestone u mnichovského soudu.

Článek

"Nabídka přišla od něho a já ji přijal. Visela přede mnou mrkev a já po ní hmátl," uvedl Gribkowsky, který měl prodej práv od mnichovské banky Bayern LB společnosti CVC na starosti. CVC měla dostat před ostatními uchazeči přednost kvůli tomu, že slíbila Ecclestoneovi, že ho nechá v roli výkonného šéfa F1.

"Měl jednoznačný zájem pokračovat ve svém životním díle," řekl Gribkowsky, který už si za přijetí úplatku odpykává trest osm a půl roku vězení. Ecclestone prý tehdy prohlásil, že raději umře v kaluži benzinu, než aby o svůj post v čele šampionátu přišel.

Gribkowsky ale soudci nedokázal konkretizovat, co přesně měl nyní třiaosmdesátiletý Brit za úplatek obdržet. "To zůstalo otevřené," uvedl. Ecclestone během jeho výpovědí často kroutil hlavou. Tvrdí, že nešlo o úplatek a že ho Gribkowsky vydíral.

Dlouholetému šéfovi F1 hrozí, že kvůli aféře přijde o své postavení a může jít až na deset let do vězení.

Reklama

Související témata: