Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Velké Británie vyhrál lídr Rosberg, Ferrari s Williamsem propadly

Silverstone
Aktualizováno

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Velké Británie ovládl vedoucí muž mistrovství světa vozů formule 1 Nico Rosberg. Německý pilot stáje Mercedes odstartuje z pole position už počtvrté v sezóně a bude útočit na obhajobu svého loňského triumfu na okruhu v Silverstone. Z první řady vyjede i jeho krajan Sebastian Vettel s Red Bullem.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nico Rosberg se raduje z vítězství v kvalifikaci na GP Velké Británie.

Článek

Rosberg zajel nejrychlejší kolo 1:36,766 v dramatickém kvalifikačním finále a o 1,62 sekundy porazil Sebastiana Vettela. Čtyřnásobný mistr světa z týmu Red Bull se do první startovní řady dostal podruhé v sezóně.

"Byla to bláznivá kvalifikace. Na konci jsem se ještě snažil zlepšit, ale moc jsem v to nevěřil. V posledních třech zatáčkách jsem však získal spoustu času," pochvaloval si Rosberg.

Nejlepší z domácích pilotů byl nečekaně Jenson Button na mclarenu, jenž bude v druhé řadě spolu s Němcem Nicem Hülkenbergem z Force India. Vítěz letošních čtyř Grand Prix a druhý muž MS Lewis Hamilton na mercedesu nedokončil své nejrychlejší kolo a byl až šestý, dostal se před něj ještě Dán Kevin Magnussen z McLarenu.

Hamilton vzdal poslední kolo, už počítal s výhrou

Hamilton vzdal poslední kolo, protože po dvou sektorech byl pomalejší a měl pocit, že už se nemůže zlepšit. Třetí sektor byl však sušší a zbylí piloti tam zajížděli své nejlepší časy. "Bylo to jeho rozhodnutí, bohužel nešťastné," uvedl výkonný ředitel Mercedesu Paddy Lowe. "Nemám k tomu moc co říct. Prostě jsem se rozhodl to kolo neodjet," utrousil naštvaný Hamilton, jenž už počítal s pole position.

S měnícími se podmínkami v Silverstonu se nedokázaly vyrovnat stáje Williams a Ferrari, jejichž piloti se seřadili až na 17.-20. pozici.

Kvalifikace na GP Velké Británie, 9. závod MS vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36,766
2. Vettel (Něm./Red Bull) -1,620
3. Button (Brit./McLaren) -2,434
4. Hülkenberg (Něm./Force India) -2,563
5. Magnussen (Dán./McLaren) -2,651
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -3,466
7. Pérez (Mex./Force India) -4,691
8. Ricciardo (Austr./Red Bull) -4,840
9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -4,941
10. Vergne (Fr./Toro Rosso) -5,089

Reklama

Související témata: