Hlavní obsah

Hamilton doma triumfoval! Lídra MS Rosberga zastavily technické problémy

Aktualizováno

Angličan Lewis Hamilton vyhrál nedělní GP Velké Británie na okruhu v Silverstonu, když jeho týmový kolega z Mercedesu Nico Rosberg kvůli technickým problémům nedojel, ale celkově si o čtyři body udržel vedení v seriálu MS formule 1 i po devátém závodě seriálu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze britské GP formule 1 v Silverstonu.

Článek
Fotogalerie

"Nemůže mě těšit, když týmový kolega nedojede. Lepší pro tým by byl double, ale opravdu jsem tenhle výsledek potřeboval," uvedl po boji Hamilton.

V kvalifikaci si vybojoval pole position podle očekávání Rosberg, vedle něj se překvapivě zařadil Sebastian Vettel s Red Bullem. Stáj Ferrari zmoklou sobotní kvalifikaci prokaučovala, takže Fernando Alonso startoval až ze šestnácté a Kimi Räikkönen z osmnácté pozice.

Räikkönen roztřískal Ferrari a zranil se

Nejlépe v neděli odpoledne odstartoval Rosberg. Vettel svoji pozici neudržel. Předjeli ho oba mcLareny i Lewis Hamilton s mercedesem. Na chvostu startovního pole došlo k havárii, když Räikkönen vyjel mimo trať. Při návratu dostal smyk, trefil svodidla, o která utrhl obě přední kola i levé zadní, jeho vůz se roztočil a vlétl co cesty Massovu williamsu, který si poškodil levé zadní kolo.

Räikkönena zastavila až svodidla na protilehlé straně a ze zdemolovaného monopostu mu museli pomáhat traťoví komisaři. V doprovodu lékaře pak odkulhal do sanitky. Podle prvních vyšetření má poraněné koleno, ale nejedná se o nic vážného.

Závod skončil i pro Massu, který se sice „doplazil" do boxů, ale tam musel poškozený vůz opustit. Poškozený caterham měl i Kamuj Kobajaši, který při vyhýbání se kolizi také vyjel mimo trať. O velkém štěstí může mluvit Max Chilton z týmu Marussia, který se potkal s utrženým kolem, ale bez následků. Porušil však pravidla o vjezdu do boxů, takže musel startovat z boxové uličky a v dalším kole ji znovu projet. Závod byl zastaven a přerušen, protože poničená svodidla musela být vyměněna.

Lídra zradilo řazení

Po hodině závod odstartoval za safety carem znovu do druhého kola. Někteří jezdci do něj vyjeli už na nových pneumatikách. Brzy po restartu předjel Hamilton oba mclareny a pustil se za vedoucím Rosbergem. Výborně jel Valtteri Bottas s williamsem, který se posunul brzy ze čtrnáctého na třetí místo. Nakonec dosáhl životního úspěchu druhým místem. Dramaticky vypadal souboj Estebana Gutierreze na sauberu s Pastorem Maldonadem, jehož lotus doslova katapultoval do vzduchu, ale sám skončil mimo trať a opustil vůz.

Hamilton stahoval velmi rychle Rosbergův náskok. Německý pilot zajel v 18. kole do boxů, ale krátce na to hlásil problémy s převodovkou. Hamilton byl u mechaniků ve 25. kole a pokračoval v pronásledování a ve 29. okruhu týmového kolegu předjel. „Nefunguje řazení," zahlásil lakonicky Rosberg a ve 31. kole vyjel mimo trať a závod pro něj skončil.

"Nebylo nic, co bych proti tomu mohl udělat," uvedl po závodu Rosberg. "Mrzí to moc, dlouho šlo všechno hladce a měl jsem to pod kontrolou," dodal. Technika ho zradila poprvé v této sezóně.

Hamilton si pak už jen hlídal vedoucí pozici a v klidu si dojel ještě pro novou sadu pneumatik.

Zajímavý byl souboj o pátou příčku, kterou hájil Alonso před dotírajícím Vettelem. „Nenechává mi prostor k předjetí, blokuje mi trať," stěžoval si pilot red bullu marně do týmového rádia. Španěl, vědom si faktu, že Ferrari je v horší kondici, využíval svých zkušeností a pečlivě využíval prostor v zatáčkách, aby nedal soupeři ani centimetr volného prostoru. Pět kol před koncem závodu se mu ale podařilo ferrari předjet.

Velká cena Velké Británie, 9. závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 2:26:52,094 (prům. rychlost 125,091 km/h)
2. Bottas (Fin./Williams) -30,135
3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -46,495
4. Button (Brit./McLaren) -47,390
5. Vettel (Něm./Red Bull) -53,864
6. Alonso (Šp./Ferrari) -59,946
7. Magnussen (Dán./McLaren) -1:02,563
8. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:28,692
9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:29,340
10. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 9 z 19 závodů):
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 165
2. Hamilton 161
3. Ricciardo 98
4. Alonso 87
5. Bottas 73
6. Vettel 70
7. Hülkenberg 63
8. Button 55
9. Magnussen 35
10. Massa (Braz./Williams) 30
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 326
2. Red Bull 168
3. Ferrari 106
4. Williams 103
5. Force India 91
6. McLaren 90
7. Toro Rosso 15
8. Lotus 8
9. Marussia 2

Reklama

Související témata: