Hlavní obsah

Šéf Ferrari volá po změně formule 1. Na okruzích nejsou závodníci, ale taxikáři

Do druhé poloviny se zanedlouho přehoupne letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1, který odstartoval novou éru seriálu s šestiválcovými turbomotory o objemu 1600 ccm. A zatímco v suverénní stáji Mercedes by asi ani za mák neměnili, u pokulhávající konkurence jsou čela plná vrásek. Naposledy vystoupil proti současné podobě F1 prezident Ferrari Luca di Montezemolo, podle nějž seriál nejezdí závodníci, ale taxikáři.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ve stáji Ferrari letos není mnoho důvodů k radosti.

Článek

Montezemolo použil příměr s drožkáři v souvislosti s tím, že jezdci jsou s ohledem na pravidla nuceni úzkostlivě dbát o stav pneumatik a spotřebu paliva. „Dřív vyhrával nejlepší závodník v nejlepším autě. Dnes místo aby létali po okruzích, se starají o gumy a benzín. Tohle nepřitáhne žádné diváky, ani k televizi, ani přímo do ochozů," poznamenal 66letý šéf nejúspěšnějšího týmu F1 všech dob pro německý magazín Focus.

Svou nespokojenost prý Montezemolo už před měsícem ventiloval směrem k hlavnímu promotérovi F1 Berniemu Ecclestonovi, jehož žádal o svolání mimořádného zasedání zainteresovaných subjektů. „Formule 1 přišla o veškeré kouzlo, pravidla jsou příliš složitá. Musíme naléhavě něco udělat. A pokud nezačne jednat Bernie, udělám to sám. Beru to jako svou povinnost," podotkl.

Je ovšem otázkou, jako moc jde šéfovi Ferrari o reputaci seriálu, nebo spíš o politiku vlastní stáje. Scuderia totiž opět prožívá velmi neúspěšnou sezónu a tým z Maranella v devíti odjetých závodech dosáhl jen jednou na stupně vítězů zásluhou třetího Fernanda Alonsa v GP Číny. V pořadí šampionátu je Alonso až čtvrtý s téměř poloviční bodovou bilancí (87 b.), než nasbíral lídr šampionátu Nico Rosberg z Mercedesu (165 b.), navrátilec Kimi Räikkönen je dokonce až dvanáctý s pouhými 19 body. V Poháru konstruktérů figuruje Ferrari na třetím místě se 106 b., vedoucí Mercedes má na kontě 326 b.

Reklama

Související témata: