Hlavní obsah

Vettel: Pošťuchování s Fernandem muselo být pro lidi zajímavé. Na Hockenheimu chci pódium

Silverstone/Hockenheim

Německý pilot Formule 1 Sebastian Vettel si prochází nelehkou sezónou. Úřadující šampión jezdící pod barvami stáje Red Bull-Renault letos nevítězí tak, jak byl zvyklý v předchozích letech. Na akci firmy Braun v anglickém Silverstonu představil nový model holícího strojku WaterFlex a promluvil o svém soupeření s Fernandem Alonsem, udržování motivace a svých vyhlídkách ve Velké ceně Německa.

Rozhovor se Sebastianem Vettelem.

 
Článek
Fotogalerie

Sebastiane, když se podíváte na poslední GP, druhé místo z kvalifikace se vám nepovedlo udržet a skončil jste pátý. Byl to složitý závod?

Byl to těžký víkend. Okruh Silverstone je specifický, může se tam stát cokoliv, počasí se mění a trochu nás to v kvalifikaci potrápilo, ale podařilo se vyjet si místo v první řadě. Byl to především velký boj s Fernandem Alonsem, který mě bavil, ale samozřejmě bych býval rád skončil na stupních vítězů. Zrovna na tomto okruhu je to před těmi davy lidí opravdu speciální zážitek.

S pátým místem asi spokojený být nemůžete, že?

Bylo hezké vidět, jak se Lewisovi na jeho domácí Grand Prix dařilo. Ano, byl bych rád na jeho místě, ačkoliv to není můj domovský okruh. I tak je vítězství to, po čem jdete. Bylo to pro mě trochu těžší a skončil jsem pátý. Samozřejmě jsme mohli mít o něco lepší závod, myslím, že vůz měl tentokrát na víc než na páté místo. Ale byla to zajímavá bitva a docela zábavný závod.

Niki Lauda řekl během závodu v Silverstonu na vaši adresu několik tvrdších slov ohledně pošťuchování se s Fernandem Alonsem. Označil vás dokonce za malé křičící dítě. Máte k tomu co říci?

Nevím, co řekl slovo od slova, ale vím o tom. Ve zkratce to bylo z mého pohledu tak, že si Fernando začal stěžovat na mou jízdu. Když jsem dostal informaci, že bych měl dodržovat limity tratě, bylo mi jasné, že to vyšlo od něj. Nebylo to poprvé. Rozhodl jsem se tedy začít si stěžovat úplně stejně na něj. Pochopím, že se to Laudovi nelíbilo, ale myslím, že třeba pro fanoušky mohla být výměna našich názorů docela zajímavá.

Jak nahlížíte na Fernanda Alonsa jako svého rivala?

Minulou sezónu to bylo asi výraznější rivalství. Boj o titul je vždy vyhrocený. Letos je to něco jiného. Ani jednomu se nám nedaří vyhrávat závody. To situaci docela mění. Je jeden z nejlepších, to každopádně. Už několikrát prokázal, že může být někdy i ten nejlepší.

Šampión jste v tuto chvíli ale stále ještě vy.

Přesně tak, takže jsem už zvládl své kvality prokázat také, ne?

Tato sezóna pro vás však není jednoduchá. Jaké to je, když děláte to nejlepší, co umíte, ale najednou to nestačí na vítězství? Jak je složité udržet motivaci?

Cílem je samozřejmě být nejlepší, ale musíte být realističtí. Ostatní odvádí dobrou práci a vy zjevně nemůžete být nejlepší neustále, ale je důležité zůstat mezi těmi nejlepší. Tato sezóna je v porovnání s těmi předchozími roky neúspěšná, ale to je přirozené. O tom to celé je. Některé týmy to asi letos zvládly o něco lépe než my, a to znamená, že o to více se musíme snažit, abychom se vrátili na výsluní.

Teď je před vámi domácí závod v Německu. Tým sice sídlí v Anglii, ale pro vás je určitě závod na Hockenheimu specifický, ne?

V Anglii máme velkou podporu, protože je tu hodně lidí z továrny i jejich rodiny a fandí nám. Samozřejmě mají ale největší podporu britští jezdci. Doufám, že na Hockenheimu budu mít velkou podporu od svých krajanů. Loni se mi tam podařilo zvítězit a je to výjimečný zážitek, když všude kolem vlají vlajky vaší země a vám se povede odvést dobrý výkon.

Jak vidíte své šance?

Tento rok bude samozřejmě velmi složité zvítězit, protože pozice Mercedesu je letos opravdu pevná. Cílem však je skončit v Německu na pódiu, protože to jezdec před vlastními fanoušky na domácí trase samozřejmě vnímá silněji než jinde.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint