Hlavní obsah

Brzdy selhaly, hlásil po ráně do bariéry Hamilton. Pole position pro Rosberga

Hockenheim
Aktualizováno

Devětadvacetiletý jezdec Nico Rosberg si vyjel pole position pro nedělní Velkou cenu Německa vozů formule 1. V úvodu první části kvalifikace havaroval jeho stájový kolega z Mercedesu Lewis Hamilton, který dojel šestnáctý, ale díky penalizaci Mexičana Estebana Gutiérreze z posledního závodu v Silverstonu bude Brit startovat z 15. místa.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Mercedes Lewise Hamiltona musel být odklizen.

Článek
Fotogalerie

Lídr šampionátu Rosberg vyrazí z prvního místa do druhého závodu za sebou a celkově popáté v sezóně. "Je to úžasné být v domácím závodě na pole position. Fantastické," řekl Rosberg. V neděli by se mohl stát prvním Němcem, který vyhraje německou GP v domácím voze od úspěchu Rudolfa Caraccioly v roce 1939.

Zbývající pozice v nejlepší trojici obsadily williamsy - druhý nejlepší čas zaznamenal Fin Valtteri Bottas, za ním skončil Brazilec Felipe Massa.

Hamilton je po nárazu do bariéry v pořádku

Lewis Hamilton ztratil kontrolu nad vozem v zatáčce Sachs a narazil do bariéry v době, kdy mu v kvalifikaci patřilo druhé místo. "Jsem v pořádku. Šlápl jsem na brzdy a něco se... brzdy selhaly," nahlásil mistr světa z roku 2008 do rádia. Analýza týmu odhalila, že se porucha týkala pravé přední brzdy.

Rosbergovi parťákovy potíže radost neudělaly. "Samozřejmě bych preferoval přímý souboj na trati, takže mám z výsledku trochu menší radost, protože Lewis nedostal příležitost se boje zúčastnit," prohlásil Rosberg, který používá jinou značku brzd než Hamilton.

Španěl Fernando Alonso, vítěz posledních dvou závodů, které se na okruhu v Hockenheimu jely v letech 2010 a 2012, vyjede do závodu ze sedmého místa. Vítěz loňské VC Německa na Nürburgringu Sebastian Vettel byl v kvalifikaci šestý za týmovým kolegou Ricciardem.

Kvalifikace na Velkou cenu Německa, 10. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Hockenheimu:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:16,540
2. Bottas (Fin./Williams) -0,219
3. Massa (Braz./Williams) -0,538
4. Magnussen (Dán./McLaren) -0,674
5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,733
6. Vettel (Něm./Red Bull) -1,037
7. Alonso (Šp./Ferrari) -1,109
8. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,425
9. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,474
10. Pérez (Mex./Force India) -1,495

Reklama

Související témata: