Hlavní obsah

Ecclestonovi právníci navrhují vyrovnání: svoboda za 700 miliónů

Praha

Kauza Bernieho Ecclestona, který čelí před soudem v Mnichově obžalobě z korupce a navádění ke zpronevěře, by mohla být uzavřena mimosoudním vyrovnáním. Právníci šéfa formule 1 zahájili jednání se zástupci žalující strany - mnichovské banky Bayern LB - a navrhli urovnat spor vyplacením 25 miliónů eur (asi 690 miliónů korun).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bernie Ecclestone u mnichovského soudu, kde se brání obvinění z korupce při prodeji podílu práv na formuli 1.

Článek

Ecclestone je obviněn z toho, že v roce 2005 "jistil" úplatkem bezproblémovou transakci 47 procent akcií ve formuli 1 patřící mnichovské bance Bayern LB do rukou společnosti CVC. Úplatek 44 miliónů dolarů dostal bankéř Bayern LB Gerhard Gribkowski, který již byl za korupční jednání odsouzen a odpykává si 8,5letý trest.

Ecclestonovi v mnichovském procesu hrozí až desetiletý trest, ještě před prvním slyšením se ale v dubnu spekulovalo, že by si mohl zajistit svobodu finančním vyrovnáním 250 miliónů liber (cca 8,25 miliardy korun). I tak by ale musel přiznat korupční jednání. To však 83letý Brit vždy vehementně popíral.

Suma 25 miliónů eur by tak nakonec byla pro Ecclestona poměrně příznivá. Právníci protřelého promotéra svůj návrh na mimosoudní vyrovnání opírají o údajný nedostatek důkazů proti Ecclestonovi, fakt, že celé obvinění je „velmi diskutabilní", i to, že bance Bayern LB nevznikla žádná zřejmá škoda.

Kontakt obou stran potvrdil mluvčí soudu. „Prokurátor a obhajoba diskutují možnosti dohody," uvedl pro agenturu Reuters. Podle původního plánu měl proces pokračovat v září.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články