Hlavní obsah

Střílíme si do vlastní nohy, říká ředitel McLarenu o krizi v F1

Formule 1 si podle závodního ředitele McLarenu Erica Boulliera „střílí do vlastní nohy“, protože upřednostňuje negativní aspekty před těmi, které by měly přinést zájem nových fanoušků. Šampionát se během aktuální sezóny zmítá v krizi sebedůvěry, protože se ozývají mnohé hlasy, které nejsou nadšené novými hybridními motory, ani reakcemi fanoušků na tribunách a před televizními obrazovkami.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Takhle Nico Rosberg zahájil a posléze i zakončil Velkou cenu Německa - stylem start-cíl suverénně zvítězil.

Článek

Boullier je přesvědčen, že F1 by měla pracovat tvrději, aby fanouškům přinesla více závodní kvality. „V této chvíli si střílíme do vlastní nohy, každý jen kritizuje, ale my máme skvělé závody téměř každý víkend. Musíme zaujmout více zemí, které by mohly hostit velké ceny. Měli bychom podpořit tento směr, protože je skvělé vidět, jak F1 směřuje do nových zemí. Formule 1 by měla hledět i na fanoušky a představit jim nové technologie," řekl Francouz pro Autosport.

Formule 1 se nyní musí vyrovnat i s hrozbou poklesu popularity. Šéf královské série Bernie Ecclestone zřídil pracovní skupinu, která se tímto problémem bude zabývat. Jeden z hlavních představitelů Mercedesu Niki Lauda poukazuje, aby se někteří organizátoři inspirovali letošními zdařilými velkými cenami. „Pořadatelé by se měli podívat na Spielberg. Red Bull je profesionální organizace a prodala 80 tisíc vstupenek během tří dnů díky reklamě v rádiu a na internetu."

Šéfka Sauberu Monisha Kaltenbornová tvrdí, že současná F1 se až příliš zaměřuje sama na sebe. „Zůstáváme v jakémsi našem světě a už déle nevyvoláváme ve fanoušcích emoce. Jedeme ve směru, který je sterilní a nedokážeme se z toho dostat ven. Fanoušci ztrácejí zájem. Není to vzrušující. V lidech nevyvoláte emoce, pokud věci nezjednodušuje. Nespojujeme se. Dosáhnout by se to dalo zjednodušením pravidel," míní šéfka Sauberu.

Reklama