Hlavní obsah

Rosberga znechucení fanoušci vypískali. Němec sklízí i hněv naštvaných šéfů Mercedesu

Spa-Francorchamps

Vedoucí muž seriálu formule jedna Nico Rosberg vybojoval v nedělní Velké ceně Belgie druhou příčku, ale místo potlesku ho při slavnostním ceremoniálu na pódiu fanoušci vypískali a po závodě sklidil hněv naštvaných šéfů vlastní stáje Mercedes. Pochopitelně šlo o další díl do seriálu o řevnivosti mezi dvěma hvězdami týmu Rosbergem a Lewisem Hamiltonem.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Nico Rosberg (vpravo) z Mercedesu se dostává do kolize se stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem ve druhém kole závodu ve Spa.

Článek
Fotogalerie

Rosberg vyhrál sobotní kvalifikaci, jenže hned po startu se před něj dostal stájový kolega Hamilton. To si ambiciózní Němec nechtěl nechat líbit, na svého konkurenta v boji o titul zaútočil už ve druhém kole a nepočínal si zrovna nejšikovněji.

Pravou stranou předního křídla škrtl o zadní pneumatiku Hamiltonova monopostu. Kus křídla z Němcova vozu odletěl, ale Rosberg mohl pokračovat. Zato Hamilton musel kvůli poškozené pneumatice zamířit do boxů a následně si kvůli přetrvávajícím problémům s autem vlastně vyprosil na týmu odstoupení z pro něj již ztraceného závodu.

„Přeci se nemůže snažit předjíždět s nožem mezi zuby ve druhém kole a poškodit tak obě auta. Bylo to druhé kolo dlouhého závodu a srazí se v něm dva týmoví kolegové. To je něco naprosto neakceptovatelného," rozčiloval se v rozhovoru pro britskou BBC šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Je to rozhodující moment v jejich bitvě a také pro tým. Lewis je teď velmi zklamaný, ale nemáme mu k tomu moc co říct," pokračoval Wolff.

Promluvíme si, slibuje Rosberg

Rosberg, jenž v průběžném pořadí vede před Hamiltonem o 29 bodů, byl na pódiu fanoušky vypískán. A ke klíčovému incidentu se nechtěl moc vyjadřovat.

„Respektuji názor britských fanoušků. Samozřejmě nebyli šťastní a necítili se zrovna dobře. To je jasné," řekl německý pilot, jenž je podle svých slov přesvědčen, že i přes nedělní incident je možné v týmu znovu nastolit harmonii.

„Je to vždy tuhá bitva. To bylo jasné od samého začátku. Jsem si jistý, že si to budeme muset dnes vyříkat. Rozebereme si to a posuneme se zase dál," pokračoval Němec.

Jak ale na jeho slova bude reagovat Hamilton, jenž nemohl dopřát svým příznivcům, kteří sledovali závod na okruhu, vítězné oslavy? „V mojí hlavě se teď honí spousta věcí, asi budu muset přemýšlet o tom, že tohle možná nebude můj rok. Ještě nás ale čeká sedm závodů. Kdo ví, jestli mě ještě nepotká nějaké štěstí. Dám do toho určitě všechno," sliboval Hamilton, mistr světa z roku 2008.

K chování Rosberga byl kritický i člen vedení Mercedesu a legenda formule jedna Niki Lauda. „Pro mě je nepřijatelné, že Nico trefil Lewise už ve druhém kole závodu. Kdyby se to stalo na konci závodu v zápalu boje, můžeme se o tom bavit. Ale ve druhém kole? To je trapné. Myslel jsem si, že jsou dost chytří na to, aby tohle udělali. Ale evidentně nejsou," zlobil se Lauda.

Reklama

Související témata: