Hlavní obsah

Zrušte Velkou cenu Ruska F1, protestuje někdejší finský pilot. Šéf FIA prý tiše souhlasí

Praha

Dodržovat pravidlo nemíchat sport a politiku je v současné době obšírné. A tak není divu, že vzhledem k událostem na území Ukrajiny zaznívají hlasy, zda neuvažovat o zrušení premiérové Velké ceny Ruska vozů formule 1, která se má jet za měsíc na zbrusu novém okruhu v Olympijském parku v Soči. Tichý souhlas tomuto návrhu vyjádřil prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bernie Ecclestone při Velké ceně Belgie ve Spa.

Článek

Todt oficiálně své stanovisko nevyjádřil, postoj bývalého šéfa stáje Ferrari ale „píchl" jeho někdejší rival v prezidentských volbách FIA a dnes přítel a blízký spolupracovník Ari Vatanen. Ten naopak svůj odpor vůči politice Ruska směrem k Ukrajině nijak neskrývá a pro britský Telegraph prozradil, že Todt s jeho názory souhlasí.

„Podpoříme režim, který tahá za nitky v tom krveprolití? Nebo dáme najevo, že tohle není v pořádku. Jean zná můj postoj, hovořili jsme o tom. A myslím, že se mnou částečně souhlasí. Je ale pravda, že má svázané ruce. Já mohu říkat věci mnohem otevřeněji a svobodněji než on," uvedl finský mistr světa v rallye z roku 1981. „Neříkám, že se shodneme ve všem. Jeho manévrovací prostor je ale velmi omezený. On nemůže dělat velké kroky ze dne na den. A tahle věc by vyžadovala takových kroků celou řadu," poznamenal čtyřnásobný vítěz Rallye Dakar.

Ecclestonovi přátelé v Soči

Odvolat závod naplánovaný na 12. října je pouze v moci šéfa seriálu Bernieho Ecclestona, nebo v případě jednotného odporu stájí. Podle nedávného Ecclestonova vyjádření ale nelze čekat, že by vedení F1 nějaké gesto vůči politice Ruska učinilo. „Naši přátelé v Soči jsou spokojení s kontraktem a my jsme také spokojení. Budeme tam," uvedl Ecclestone. Chvála na pořadatele zněla také při nedávné technické inspekci FIA přímo v Soči. Proti zrušení hovoří i fakt, že Ecclestone má s Putinem dlouhodobě přátelské vztahy.

Podle dvaašedesátiletého Vatanena, který strávil jako poslanec deset let v Evropském parlamentu, ale není zdrženlivý postoj na místě. „Příjezdem do Ruska vyšleme vzkaz, že souhlasíme s jeho politikou. A propaganda se toho chytí. Často se říká, že by formule 1 neměla míchat sport a politiku. Ale ruský režim už také sport a politiku míchá. A na to bychom měli odpovědět. Bernie a majitelé stájí by měli účast v Rusku zrušit. Ocitli jsme se v situaci od 2. světové války nevídané. A musíme se ptát, jak si nás bude historie pamatovat, co jsme udělali a neudělali," dodal Vatanen.

V období sankcí vůči Rusku se začalo spekulovat také o možnosti odebrání pořádatelství světového šampionátu ve fotbale za čtyři roky, které má Rusko uspořádat. Diplomaté se ale shodují, že tak výrazné zásahy se s největší pravděpodobností uskutečňovat nebudou. O tom, že by mistrovství světa v roce 2018 pořádala jiná země, FIFA neuvažuje.

Reklama

Související témata: