Hlavní obsah

Zemětřesení ve Ferrari, prezident Di Montezemolo končí

Spekulace o odchodu Luky di Montezemola z funkce prezidenta Ferrari nebyly plácáním do větru. Jen tři dny poté, co hlavní postava Scuderie v Monze tvrdila, že hodlá setrvat v pozici ještě tři roky, přišla z Maranella zpráva, že prezident ve funkci k 13. říjnu končí a nahradí jej šéf Fiatu Sergio Marchionne.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo (vpravo) s jezdcem Scuderie Fernandem Alonsem.

Článek

Právě Marchionne v úterý přišel se silnou kritikou na adresu Di Montezemola. Jednak proto, že letošní výkony Scuderie zdaleka neodpovídají představám a Ferrari hraje až třetí housle. A rovněž proto, že stávající prezident v Monze vyvracel spekulace o svém odchodu tvrzením, že to bude on sám, kdo povel k opuštění svého křesla vydá. „Nikdo není nepostradatelný. Sloužíme firmě. A pokud firma plánuje změny, tak je udělá," uvedl.

A bingo. Di Montezemolo ve středu oznámil, že po více než dvaceti letech opouští svou pozici v automobilce a týmu formule 1, kterou zastával od roku 1991. „Ferrari nyní bude mít významnou úlohu v rámci skupiny FCA (Fiat Chrysler Automobiles) na newyorské burze. Otevírá se tak nová fáze a já budu její vedoucí součástí," vysvětlil. „Končí jedna éra, po třiadvaceti úchvatných a nezapomenutelných letech. Nemluvě o těch, které jsem v 70. letech strávil po boku Enza Ferrariho," připomněl své působení po boku legendárního zakladatele Scuderie, jemuž dělal asistenta.

Poslední titul byl Pohár konstruktérů v roce 2008

Ferrari čeká na mistrovský titul od roku 2007, kdy si pro celkový triumf dojel Kimi Räikkönen, o rok později ještě Scuderia ovládla Pohár konstruktérů (mezi jezdci ale dominoval Lewis Hamilton z McLarenu). A po dvou třetinách letošní sezóny je jisté, že letité čekání bude trvat minimálně do příštího roku.

Není proto divu, že se firma snaží hledat řešení a odchod Di Montezemola je už druhou významnou změnou ve vedení. V polovině dubna převzal Marco Mattiacci funkci šéfa týmu F1 od Stefana Domenicaliho, který vedl Scuderii po odchodu legendárního Jeana Todta. A bez výrazného zlepšení výsledků mířily další zásahy ve struktuře společnosti ještě výš.

„Srdce Ferrari bije pro triumfy ve formuli 1. Nechci vidět naše jezdce na sedmém a dvanáctém místě. Máme nejlepší jezdce, výjimečné zázemí, skvělé inženýry... a nevyhráli jsme od roku 2008. Pro Ferrari nejsou důležité jen finanční výsledky. Neméně důležité je vítězit," shrnul jednoznačné požadavky Marchionne.

Reklama

Související témata: