Hlavní obsah

FANTASY: Pro Singapur jsme zvolili jedničkou Hamiltona. Stáhne Rosbergův náskok?

Evropská část závodů formule 1 je u konce. Po Velké ceně Itálie se královna motosportu přesunula do jihovýchodní Asie, kde se uskuteční noční Velká cena Singapuru, která je nejdelší a také jedna z nejnáročnějších z celého podniku.

Kapitáhem týmu je Hamilton.

Článek

Oči všech fanoušků a se upírají na oba piloty Mercedesu. Stříbrné šípy mezi sebou svádí tvrdý boj o titul mistra světa. Mercedes zvítězil v letošní sezóně ve všech závodech, vyjma tří. Před čtrnácti dny se na Monze díky Rosbergově chybě radoval z vítězství Lewis Hamilton. Britský pilot ztrácí na svého Německého kolegu 22 bodů. Do konce seriálu zbývá šest závodů. Hamilton si je vědom toho, že už mu nezbývá mnoho času, aby Rosberga předehnal a získal titul. „Docházejí mi závody, ale víc riskovat nemohu, protože již riskuji maximálně. Můžu jen vzkázat svým fanouškům, ať zůstávají pozitivní, protože se stále může stát cokoliv."

Hamilton v Singapuru vyhrál v roce 2009. V minulé sezóně zde dojel na pátém místě. Nico Rosberg skončil druhý. „Stále mám velkou šanci získat titul, a to mi dává do posledních šesti závodů velkou motivaci, která začne v Singapuru. Je to skvělé místo k započnutí závěrečné části sezóny. Město je tu rušné a trať je fantastická. Miluji tento druh okruhu. Vyhrál jsem zde v roce 2009. Od té doby jsem tu neměl příliš štěstí, doufejme, že se to tento víkend změní."

Zajímavosti Velké ceny Singapuru

Velká cena Singapuru vždy svou časovou náročností atakuje dvouhodinový limit, který nesmí podle pravidel překročit žádná trať. Jede se na okruhu Marina Bay Street. Tento okruh měří celkem 5.065 metrů a je vypsán na 61 kol. Celková délka závodu měří celkem 308, 828 kilometrů. Piloti zde jezdí průměrnou rychlostí 167 km za hodinu. Nejdelší rovinka měří 832 metrů, jezdci ji urazí přibližně za 9 sekund a dosahuji na ní maximální rychlostí 315 km/h.

Jelikož se jede v noci, tak viditelnost na okruhu zajištuje 1600 halogenových lamp, což si vyžaduje natažení 108.423 metrů kabelů. Intenzita osvětlení dosahuje čtyřikrát vyšší intenzity než je běžná na jiných sportovních stadiónech. Někteří piloti kvůli odleskům mají pod hledím přilby ztmavující pásku. V posledních třech letech zde triumfoval Sebastian Vettel, který má na svém kontě nejrychlejší kolo trati (1:42,841).

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint