Hlavní obsah

Rosbergovo odstoupení v Singapuru zavinila kontaminace, o sabotáž nešlo

V letošní sezóně zatím dominantní stáj pelotonu formule 1 Mercedes zveřejnila s týdenním odstupem příčinu odstoupení Nica Rosberga z Velké ceny Singapuru. Podezření na zásah sabotéra do monopostu tehdejšího lídra šampionátu se nepotvrdilo, fatální problém vozu zavinila cizí látka ve sloupku řízení, která způsobila zkrat a následně poruchu volantu.

Foto: Pablo Sanchez, Reuters

Pořadatelé tlačí vůz Nika Rosberga zpět do boxové uličky poté, co německý pilot Mercedesu během zahřívacího kola Velké ceny Singapuru kvůli problémům s řazením zůstal stát na trati.

Článek

Rosberg měl problémy s ovládáním vozu krátce před startem závodu a po hektických chvílích nakonec musel startovat z boxové uličky. Během Grand Prix však problémy pokračovaly a při první zastávce u mechaniků Rosberg odstoupil. Mercedes hned věděl, že problém byl v elektrických kabelech vedoucích k volantu, jen neznal příčinu.

„Forenzní analýza odhalila, že elektronické okruhy sloupku řízení byly kontaminovány cizí látkou. Kontaminace nebyla viditelná a nedala se zjistit dříve, než se Nico potřeboval dostat na startovní rošt. Výsledkem byl zkrat obvodu, takže Nico neměl kontrolu nad spojkou ani nastavením motoru," uvedla německá stáj v pátečním prohlášení.

Zmíněná látka se přitom běžně používá pro údržbu sloupku řízení, ale před závodem v Singapuru se nějak dostala až ke konektoru pro připevnění volantu. To pohřbilo Rosbergovy naděje na zvýšení vedení v MS, naopak pět závodů před koncem sezóny ztrácí na týmového kolegu Brita Lewise Hamiltona tři body.

Další Velká cena se pojede 5. října v Japonsku. Mercedes oznámil, že tam použije nové díly.

Reklama

Související témata: