Hlavní obsah

Mladík Verstappen dostane šanci v kokpitu už v Suzuce

Praha

To je dárek! Nizozemský závodník Max Verstappen, který se v příští sezóně stane v barvách týmu Toro Rosso nejmladším pilotem formule 1 v historii, dostane tři dny po 17. narozeninách příležitost ukázat svůj talent při pátečním měřeném tréninku na Velkou cenu Japonska. Na okruhu v Suzuce pojede v prvním tréninku místo Jeana-Érika Vergneho, kterého po letošní sezóně v týmu nahradí.

Foto: Profimedia.cz

Max Verstappen

Článek

Verstappen příští rok v březnu zlomí dosavadní rekord o dva roky, primát nejmladšího závodního jezdce zatím drží Španěl  Jaime Alguersuari, který v roce 2009 debutoval ve věku 19 let a 125 dní. Už tento pátek v Suzuce se ale nizozemský talent dočká účasti v měřeném tréninku a Toro Rosso nemohlo akci naplánovat lépe. Syn Jose Verstappena se totiž za volant posadí pouhé tři dny po sedmnáctých narozeninách.

„Už se nemůžu dočkat. Bude to dobrá příprava na příští rok a hlavně věc, o jaké se mi před několika měsíci ani nesnilo. Už pouhá účast v tréninku je naplněním velké snu," rozplýval se Verstappen jr. a přiznal, že od otce dostal o kruhu v Suzuce cenné rady. „Jel tam mnohokrát a říkal, že to pro debut není úplně jednoduchý okruh. Pro mě to bude každopádně obrovská zkušenost, strávím nějaký čas ve voze, sžiju se s týmem. Nejedu tam lámat rekordy, jen chci sbírat zkušenosti," podotkl nizozemský mladíček.

Kromě rad od táty získal povědomí o trati i ze simulátoru. „Strávil jsem na něm jeden den. To docela pomůže, ale s reálným řízením se to samozřejmě nedá srovnat. I tak jsem ale musel dát tátovi za pravdu, Suzuka skutečně není snadný okruh. Například průjezd Esíčky (pasáž tratě za první zatáčkou) vyžaduje chytit dobrý rytmus," dodal Verstappen.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint