Hlavní obsah

Konec rudého snu. Alonso má po další sezóně bez titulu opustit Ferrari

Praha/Suzuka

Ještě ve čtvrtek se v Suzuce nad budoucností Fernanda Alonsa ve stáji Ferrari rojily otazníky, dnes už se ale vše jeví v reálnějších konturách. Respektovaný britský magazín Autosport totiž zveřejnil informaci, že se cesty španělského pilota a týmu z Maranella na konci roku rozdělí, přestože má dvojnásobný mistr světa v nejúspěšnější stáji v historii formule 1 smlouvu až do roku 2016. O třetí titul by Alonso mohl od příštího roku usilovat v týmu McLaren.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Dá Fernando Alonso po letošní sezóně Ferrari sbohem?

Článek

Stáji Ferrari se ani po letošních revolučních změnách ve formuli 1 - nástupu turboéry - nepodařilo chytit mistrovský vlak a sezónou supí udýchanou lokálkou. Boj o tituly je totiž jednoznačně v režii stáje Mercedes a nejvážnějším vyzyvatelem Lewise Hamiltona s Nikem Rosbergem je Daniel Ricciardo z Red Bullu. Alonso hledí na nejlepší trojici s odstupem ze čtvrtého místa a stejná příčka zatím patří týmu i v Poháru konstruktérů.

Týmová soutěž ostatně vypovídá o letošním zmaru stáje z Maranella zcela jednoznačně. Nebo by si ještě před pár lety někdo uměl představit, aby Scuderia vyhlásila za prioritu boj o třetí pozici se stájí Williams? Absurdní!

Alonso je na vrcholu a nechce čekat

Nepovedené výkony už letos vedly k odchodu šéfa týmu Stefana Domenicaliho, na začátku září se pak po více než dvaceti letech ve funkci poroučel i prezident Luca di Montezemolo. Restrukturalizace má jasný cíl, jenže ten se podle všeho neprotíná s plány Alonsa. Scuderia tuší, že reálně může být v boji o titul v horizontu dvou let, zatímco španělský jezdec si nedělá iluze, že je ve třiatřiceti letech na jezdeckém vrcholu a chce kout mistrovskou šanci, dokud je ještě žhavá.

„Chci vyhrávat a jsem připraven maximalizovat svůj výkon. Cítím se skvěle, cítím sebevědomí. Cítím, že jsem v nejlepším období své kariéry. Snad to vše budu moci zúročit v nadcházejících sezónách, přidat nějaký titul a uzavřít kapitolu v F1 s více než dvěma tituly," naznačil Španěl, jehož maximem v letošní sezóně je druhé místo z Maďarska, v Japonsku.

Podle Autosportu sice není předčasný rozchod ještě formálně stvrzený, odtajněn by ale měl být v průběhu několika týdnů a zrušit by jej mohla už jen nečekaná změna v myšlení jedné ze stran.

Do Maranella Vettel?

Alonso podle všeho zatím nemá jasno, kam by v příští sezóně mohl zamířit, v paddocku se ale jako jednoznačný jeví jeho přestup do McLarenu. Tomu bude od příští sezóny dodávat motory nově Honda, která se alespoň v roli dodavatele vrací do světa F1 po šesti letech, a japonská automobilka by údajně měla vyplatit španělského jezdce ze smlouvy v Maranellu.

A nekonečný vír spekulací už rovněž objevil Alonsova náhradníka ve Scuderii: nemělo by jít o nikoho jiného, než o čtyřnásobného šampióna Sebastiana Vettela, který po letech kralování ve formuli 1 prožívá strastiplnou sezónu a prohrává na celé čáře nejen s jezdci Mercedesu, ale také týmovým parťákem Ricciardem, který v mistrovské stáji kroutí premiérovou sezónu.

Alonso obléká rudou kombinézu Ferrari od roku 2010, jeho sen o titulu v ikonickém týmu ale zůstal nesplněný.  V letech 2010, 2012 a 2013 skončil v konečném pořadí druhý za Vettelem (v roce 2010 jen o čtyři body a dva roky později dokonce jen o tři). V roce 2011 byl celkově čtvrtý a stejná příčka mu zatím patří i letos.

Co byste doporučili Fernandu Alonsovi?
setrvat ve Ferrari
27,2 %
odejít do jiné stáje
50,3 %
ukončit kariéru
22,5 %
Celkem hlasovalo 10978 čtenářů.

Reklama

Související témata: