Hlavní obsah

Je na čase rozepsat novou kapitolu, přiznal Vettel

Praha/Suzuka

Místo útoku na rekordních pět titulů mistra světa v řadě Michaela Schumachera přišel zmar. Sebastian Vettel po čtyřech letech, v nichž zcela ovládl formuli 1, letos strádá a sedm týdnů před koncem sezóny v předvečer Velké ceny Japonska oznámil, že opustí stáj Red Bull, v jejíchž barvách odemkl motoristický ráj.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Sebastian Vettel ukrytý v houfu novinářů po kvalifikaci na GP Japonska. Oznámení německého jezdce, že po sezóně opustí Red Bull, způsobilo šok.

Článek

Už zimní testy naznačily, že Red Bull v nové turboéře prim nejspíš hrát nebude. Ale zatímco Daniel Ricciardo, který po loňské sezóně přišel místo Marka Webbera, se postupem času etabloval jako jediný vážný konkurent dominantního Mercedesu a dokázal třemi vyhranými závody alespoň částečně narušit hegemonii Lewisa Hamiltona s Nikem Rosbergem, Vettel svého týmového kolegu napodobit nedokázal.

Sedmadvacetiletý závodník letos jen třikrát vystoupil na stupně vítězů, nejlépe byl druhý před dvěma týdny v Singapuru a v průběžném pořadí šampionátu mu patří až pátá příčka. Pro čtyřnásobného šampióna pořádný důvod k frustraci a v této perspektivě se už jeví jako zcela pochopitelný i Vettelův výrok z úvodu sezóny, kdy prohlásil, že „současná formule 1 stojí za ho...".

V Suzuce Vettel nicméně uvedl, že letošní výsledky za jeho rozhodnutím nestojí. „S letošními výsledky to nemá nic společného. Spíš jsem začal cítit, že je na čase začít něco nového. Cítím, že jsem na to připravený," řekl reportérům v Japonsku vítěz 39 Velkých cen F1.

„Po patnácti letech s Red Bullem to ale bylo pořádně těžké rozhodování. Opustím velmi šťastné místo a to nebývá snadné. V určitém životním bodě ale zjistíte, že chcete něco jiného, něco nového. To mě vždy posouvalo dopředu a i nyní mi to pomohlo rozloučit se s Red Bullem a rozepsat novou kapitolu," doplnil Vettel, který svou kariéru s býčím týmem spojil už coby jedenáctiletý motokárista.

O budoucím Vettelově působišti zatím rozhodnuto není, vše ale nasvědčuje tomu, že nahradí Fernanda Alonsa ve Ferrari. O šancích ve Scuderii, která rovněž nemá letos na růžích ustláno a výsledkově je na tom ještě hůř než Red Bull, ale mluvit nechtěl. „Pochopitelně věřím, že budu tam, kde navážu na své úspěchy. Ať už to bude kdekoliv," podotkl Němec.

Vettela v Red Bullu nahradí Rus Daniil Kvjat, který letos vstoupil do světa F1 v barvách sesterského týmu Toro Rosso. Alonso má z Ferrari pravděpodobně namířeno do McLarenu, byť oficiálně nic potvrzeného není. V Japonsku se objevila rovněž spekulace, že se o španělského šampióna mohl zajímat Mercedes, ředitel stáje Niki Lauda to ale dementoval s tím, že je prioritou týmu prodloužit smlouvu s Lewisem Hamiltonem. Nico Rosberg svůj kontrakt prodloužil již v průběhu sezóny.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint