Hlavní obsah

Vážně zraněný Bianchi je po operaci na jednotce intenzivní péče

Suzuka
Aktualizováno

Francouzský pilot Jules Bianchi z Marussie byl po hrozivé nehodě při nedělní Velké ceně Japonska vozů formule 1 převezen do nemocnice v Suzuce v kritickém stavu a lékaři museli operativně řešit vážné zranění hlavy. Podle neoficiálních zpráv je u pětadvacetiletého jezdce také podezření na poškození páteře, zlomeninu obratle a žeber a protržení plic. Podle deníku L'Équipe byl Bianchi po operaci umístěn na JIP a údajně nebyl napojen na podporu dýchání. Radio Monte Carlo večer přineslo neoficiální informaci, že se stav francouzského jezdce zhoršil, obnovilo se lebeční krvácení a lékaři plánují další operaci. To se ale nepotvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Jules Bianchi dva dny před nehodou při GP Japonska.

Článek
Fotogalerie

Podle listu L'Équipe první operace skončila kolem 15 hodiny SELČ, bližší informace ale lékaři nesdělili a oznámili, že více uvedou v pondělí. Tiskový pracovník týmu Ferrari nicméně uvedl, že Bianchi není na jednotce intenzivní péče napojen na respirátor.

Večer ale přineslo Radio Monte Carlo znepokojivou zprávu. Lebeční krvácení se mělo obnovit, Bianchi byl údajně napojen na umělou plicní ventilaci a lékaři začali chystat další operační zákrok. Tato informace ale zůstala nepotvrzená a podle všeho byla mylná.

Osudné místo v zatáčce Dunlop

Že je Bianchiho stav vážný potvrdil už dříve i Němec Adrian Sutil, který chvíli před ním havaroval se svým sauberem na stejném místě a celou nehodu tak viděl z bezprostřední blízkosti. Sám z nárazu do bariéry vyvázl bez zranění.

Po Sutilově nehodě v zatáčce Dunlop na trať vyrazil safety car, byly vyvěšeny žluté vlajky a komisaři začali za pomoci jeřábu odklízet trosky. V té chvíli ale ve stejném místě dostal na sjetých pneumatikách a mokré trati smyk pětadvacetiletý francouzský pilot, vyletěl z trati a levým bokem narazil do jeřábu. Levá část jeho formule byla zaklíněná pod strojem a úplně zničená, Bianchi utrpěl vážné zranění hlavy a další zatím oficiálně nepotvrzená zranění včetně poranění páteře a protržení plic.

Nepotvrzené informace také hovoří o tom, že byl zraněn i jeden z traťových komisařů, který má údajně zlomené obě nohy.

CT prokázalo vážné zranění hlavy

Na místě dlouho zasahovali záchranáři a Bianchi byl nakonec v bezvědomí sanitkou převezen do lékařského centra na okruhu a posléze do nemocnice. Na místě byl i vrtulník, ale nakonec nevzlétl. A to nikoliv kvůli špatnému počasí, jak uváděly dřívější informace, ale proto, že lékaři vyhodnotili přesun sanitkou do blízké nemocnice jako bezpečnější a rychlejší.

„Je stále v bezvědomí, ale o jeho dalším zdravotním stavu zatím nemohu podat žádné bližší informace. Jakmile to bude možné, budu vás okamžitě informovat," řekl novinářům mluvčí mezinárodní federace FIA Matteo Bonciani. FIA posléze informovala v tiskové zprávě, že CT vyšetření prokázalo vážné zranění hlavy, které si vyžádalo okamžitou operaci.

Sutil celou situaci viděl na místě a médiím potvrdil, že Bianchiho nehoda byla velmi podobná té jeho. „Víceméně, jen výsledek je bohužel zcela odlišný," podotkl. „Déšť sílil, viditelnost se snižovala a já dostal auquaplaning," vysvětloval. Na místo okamžitě vyjely záchranné vozy a lékaři. „Myslím, že situace je kritická, jsem v myšlenkách s ním," prohlásil Sutil.

Jezdci nemyslí na výsledky, ale na kolegu

Nehoda okamžitě vyvolala mezi jezdci vlnu solidarity. Při vyhlašování na stupních vítězů ani nestříkali tradiční šampaňské. „Atmosféra tady není moc dobrá, protože jsme všichni viděli, že to auto je úplně zničené," řekl vítěz závodu Brit Lewis Hamilton.

„Já vůbec nemyslím na závod, na to, že jsem byl druhý, jsem v myšlenkách s ním," prohlásil Němec Nico Rosberg. „Dostáváme kusé informace a vypadá to, že to není vůbec, ale vůbec dobré. Doufám, že bude v pořádku," prohlásil.

Promotér dřívější start odmítl kvůli sledovanosti

Po nehodě se okamžitě se vyrojily spekulace, že závod měl být odstartován o několik hodin dříve, kdy bylo ještě lepší počasí, či měl být ukončen okamžitě, když se na okruh v Suzuce opět snesly přívaly vody.

„Křičel jsem do vysílačky už pár kol před koncem, že to musejí zastavit. Na trati bylo moc vody a bylo to nebezpečné, což se nakonec ukázalo," lamentoval Brazilec Felipe Massa.

Vedení seriálu dokonce požádalo promotéra japonské Velké ceny firmu Honda o přesunutí startu závodu, ale ta to odmítla i kvůli tomu, že by se v Evropě v časných ranních hodinách významně snížila televizní sledovanost.

Pětadvacetiletý francouzský pilot nastoupil v Japonsku do svého 34. závodu mistrovství světa. Do formule 1 se dostal díky programu Ferrari pro mladé jezdce a smlouvu s týmem Marussia podepsal loni. Jeho nejlepším výsledkem bylo letos deváté místo v Monaku.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články