Hlavní obsah

Bianchiho diagnóza? Přímá léčba není, tělo si musí pomoct samo, říká český neurochirurg

Praha

Složitý název jako by předurčoval vážnost diagnózy těžce zraněného pilota formule 1 Julese Bianchiho. Difúzní axonální porucha či DAP je častým poškozením mozku při prudkém nárazu nebo dopravní nehodě a pro pacienta, kterého postihne, představuje vážný problém. Sport.cz to ve středu řekl neurochirurg pražské Nemocnice Na Homolce MUDr. Jiří Chrobok.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský pilot Jules Bianchi sleduje v boxech monitor při Velké ceně Rakouska.

Článek

„Jde o velmi závažný stav, těžké poškození mozku, kdy dochází až k trvalé poruše. Pacienti se už nikdy nedostanou do normálního stavu jako před zraněním," řekl Chrobok. Poranění navíc komplikuje fakt, že není čitelné při magnetické rezonanci. „Jde o diagnózu, která není přímo jasně vidět na magnetické rezonanci, není tam tedy žádné velké krvácení, hematom. Jde jen o drobné změny v mozku," poznamenal Chrobok.

Bianchi utrpěl těžké zranění hlavy při nedělní Velké ceně Japonska vozů formule 1, když vylétl ve vysoké rychlosti z mokré trati a naboural s monopostem do spodní hrany jeřábu, který nešťastnou shodou náhod ve stejném místě vyprošťoval vůz, jenž havaroval o kolo dříve. Podle Chroboka je toto poranění mozku typické právě pro dopravní nehody, vzniká totiž účinkem náhlé akcelerace a decelerace.

Francouzský pilot byl po nehodě v bezvědomí přepraven do nemocnice a zůstává v kritickém, i když stabilizovaném stavu. O DAP informovala v úterý Bianchiho rodina, žádná prognóza ale vyřčena nebyla.

Na dotaz, jak se DAP léčí, Chrobok odpověděl, že "žádná přímá léčba není." Podle něho se musí čekat, zda si tělo samo pomůže. "Záleží na tom, jaký je rozsah onoho difúzního axonálního poranění, které se ale nedá nějakým způsobem objektivizovat graficky ani elektrofyziologicky," dodal odborník z nemocnice Na Homolce.

Reklama

Související témata: