Hlavní obsah

Mercedes po premiérovém zisku Poháru konstruktérů děkoval i Schumacherovi

Soči/Stuttgart

Tradiční sprškou šampaňského a mistrovskými tričky oslavila o víkendu stáj formule 1 Mercedes svůj první triumf v Poháru konstruktérů. „Je to úžasné, musel jsem se štípnout do tváře. Po letech dřiny přišlo to, po čem jsme toužili,“ rozplýval se šéf stáje Toto Wolff.

Foto: Profimedia.cz

Piloti Mercedesu zleva Nico Rosberg a Lewis Hamilton slavili triumf v Poháru konstruktérů i s Nikim Laudou, jenž ve stáji pracuje jako poradce.

Článek

Definitivu primátu získal Mercedes po závodě v ruském Soči, v posledních třech podnicích už mu nemůže prvenství nikdo vzít a ve Stuttgartu, sídle automobilky, se radují. A nezapomínají na dvě jména, která stála na startu mistrovské cesty. „Základy letošního úspěchu položil už Ross Brawn a hodně nám v počátcích s vývojem pomohl také Michael Schumacher," připomněl Wolff legendárního pilota, jenž po nehodě na lyžích stále bojuje o návrat do běžného života.

Uznávaný konstruktér a manažer Brawn šokoval v roce 2009 vítězstvím s vlastní stájí, o rok později pak přešel pod křídla Mercedesu. Vedení firmy se tehdy po 54 letech rozhodlo vrátit do seriálu s vlastní stájí (s motory německé automobilky už předtím triumfovali dvakrát Fangio a Häkkinen a jednou Hamilton a Button) a Brawnův tým koupilo společně s firmou Aarab Investmens.

Už z jezdeckého důchodu vstoupil na palubu sedminásobný mistr světa F1 Michael Schumacher, a přestože dosáhl jen na jedno třetí místo, svou prací stáji hodně prospěl. Jeho kolega Nico Rosberg nejprve dojel třetí třikrát a v roce 2012 dosáhl při GP Číny prvního vítězství pro obnovené Stříbrné šípy.

Letos už 13 triumfů

Na absolutní vrchol dosáhl Mercedes až letos, kdy Hamilton vyhrál devět závodů a Rosberg čtyři. „Blahopřeju Mercedesu k vítězství mezi týmy. Cením si toho, že můžu závodit v jeho monopostu, a věřím, že s ním dosáhnu na titul, a dovrším tak triumf trojcípé hvězdy," radoval se po vítězství v Soči Lewis Hamilton.

Jenže na prvenství mezi jezdci myslí i Rosberg, na kolegu ztrácí sedmnáct bodů. „Triumf stáje na jejich rivalitě nic nezmění, ale závěr šampionátu si pohlídají. Určitě neudělají vylomeninu jako ve Spa, aby jeden vyřadil z boje toho druhého," konstatoval trojnásobný mistr světa Niki Lauda, nyní poradce Mercedesu.

„Oba dostali varování a jistě si uvědomují, že další poškození dobrého jména Mercedesu by je mohlo stát místo," zdůraznil Wolff.

Triumfy v Poháru konstruktérů:
16 Ferrari
9 Williams
8 McLaren
7 Lotus
4 Red Bull
2 Cooper, Brabham, Renault
1 Mercedes, Benetton, BRM, Vanwall, Tyrrell, Matra, Brawn

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint