Hlavní obsah

Kubica pořád doufá v návrat do formule 1. Potřeboval by ale ještě jednu operaci

Praha

Patřil k vycházejícím hvězdám startovního roštu ve formuli 1, láska k rallye ale byla příčinou hluboké brázdy v jeho nadějně se rozvíjející kariéře. Robert Kubica po těžké nehodě v roce 2011, při níž utrpěl vážné zranění pravé ruky, z prestižního seriálu vypadl. Po úspěšné rehabilitaci se začal rallye věnovat na plný úvazek, svého snu o návratu do F1 se ale stále nevzdal.

Foto: Profimedia.cz

Robert Kubica mhouří zrak v ostrém slunci při červnové Italské rallye na Sardinii.

Článek

Regionální Rallye Ronde di Andora v italské Ligurii měla být v únoru 2011 pro polského jezdce dalším vystoupením v jeho milované disciplíně ještě před startem světového šampionátu formule 1. Kubica ale hned v úvodu soutěže s vozem Škoda Fabia S2000 těžce havaroval a po střetu se svodidlem, které jeho vůz doslova rozpáralo, málem přišel o pravou ruku.

Tu se lékařům podařilo zachránit, rodák z Krakova ale absolvoval šest operací, aby byla funkčnost paže obnovena, a dlouhou rehabilitaci. Za volant Kubica usedl až za půldruhého roku opět v Itálii při Ronde Gomitolo di Lana, kterou senzačně vyhrál. Na plánovaný návrat do vytoužené formule 1 ale nedošlo a Kubica se začal naplno věnovat rallye.

Je realista

A ani mezi soutěžáky se nevede vůbec špatně. Loni vyhrál doprovodný šampionát MS WRC-2 a letos zkouší štěstí v nejvyšší kategorii mistrovství světa. Jak ale připustil, snu o formuli 1 se nikdy nevzdal.

„Vrátit se do formule 1 by bylo naplněním snu, je třeba ale zůstat nohama na zemi. Pokud se rozhodnu to zkusit, musím během zimy absolvovat ještě jednu operaci. S pomocí lékařů a patřičnou dávkou štěstí by to ale mohlo vyjít," řekl BBC.

Nechat se operovat v zimě by ale znamenalo přijít minimálně o část rallyeové sezóny, která startuje v lednu. „Paže i ruka jsou v pohodě. Z hlediska pohyblivosti se to ještě zlepšilo, z hlediska limitu to zůstává stejné. Potřeboval bych ještě jednu operaci, nabízí se to. Jenže v době rozjeté sezóny, kdy je kalendář nabitý soutěžemi," doplnil Kubica.

Zda se pokusí o návrat do formule 1, tak polská motoristická superstar zatím stále nechává otevřené...

Reklama

Související témata: