Hlavní obsah

Sebevědomé mládí. Mentální síla? Hovadina, říká drzoun Verstappen

Praha

Talentu má podle všeho na rozdávání. A sebevědomí rovněž. Sedmnáctiletý závodník Max Verstappen, který už v příští sezóně vlétne v barvách týmu Toro Rosso do formule 1, si ze vstupu do nejvyššího patra motorsportu příliš velkou hlavu nedělá. A často zmiňovanou „mentální sílu", která je vedle fyzické připravenosti brána jako klíčový faktor úspěchu, dokonce označil za „hovadinu".

Foto: Profimedia.cz

Max Verstappen

Článek

Verstappen se příští rok v březnu stane nejmladším jezdcem formule 1 všech dob, dosavadní rekord Španěla Alguersuariho, který v roce 2009 debutoval ve věku 19 let a 125 dní, zlomí o dva roky. Svou premiéru v monopostu F1 si navíc odbyl před necelými třemi týdny při měřeném tréninku na Velkou cenu Japonska, který absolvoval tři dny po sedmnáctých narozeninách.

Syn bývalého pilota formule 1 Jose Verstappena přitom vstupuje do prestižního seriálu s poměrně malými zkušenostmi s jednosedadlovou formulí z letošního ročníku evropské Formule 3, v níž skončil celkově třetí. Že by se tím ale rodák z nizozemského Hasseltu nějak trápil či stresoval, to se říct nedá.

„Jsem úplně uvolněný, nechci myslet na duševní stres, nebo na to, jestli jsem dost mentálně silný. Nemám žádný problém s mentální silou. Upřímně řečeno, přijde mi to trochu jako hovadina," řekl Verstappen jr. webu stáje Red Bull.

Cítil limity, ale dokázal být rychlý

Na výkony mladičkého pilota, který nemá o sebevědomí nouzi, je nyní zvědavý celý paddock. K úspěšnému působení ve formuli 3 se totiž odrazil jen pár měsíců poté, co do monopostu usedl vůbec poprvé v životě po závodění v motokáře.

„Jasně, že jsem moc nevěděl, co čekat. Ale po pár kolech jsem se začal cítit komfortně. A začal jsem jasně cítit své limity. Na brzdách, na plynu, v posezu, ve výhledu. To byly ty hlavní rozdíly. Hned od začátku jsem ale dokázal být poměrně rychlý, takže adaptace podle všeho dopadla dobře," doplnil Verstappen.

Reklama

Související témata: