Hlavní obsah

FANTASY: Velká cena USA bez Caterhamu a Marussie

Austin

Po Velké ceně Ruska, kde opět triumfovaly vozy stáje Mercedes, se světový šampionát formule 1 přesunul k dalšímu dílu do Spojených států amerických. Poblíž hlavního města státu Texas – Austinu - se uskuteční v pořadí již 17. Velká cena. Do Ameriky neodcestovaly krachující stáje Caterham a Marussia, v Austinu bude tedy závodit pouze 18 monopostů.

Navýšit náskok v čele šampionátu se pokusí Hamilton

Článek

Do konce letošního ročníku seriálu MS zbývají včetně Velké ceny USA pouze tři závody. Před třemi týdny zvítězil v premiérové Velké ceně Ruska v Olympijském parku v Soči Lewis Hamilton. Před svým stájovým kolegou Nico Rosbergem. Mercedes si v Rusku s předstihem zajistil zisk prestižního Pohárů konstruktérů. Hamilton má na Rosberga v boji o titul mistra světa 17ti bodový náskok. Britský pilot je ve skvělé formě. Vyhrál poslední čtyři Velké ceny.

Podaří se Hamiltonovi v USA vyhrát popáté?

„Vítězství v Soči byl opravdu úžasný moment. Nemohlo se stát nic lepšího, než že jsem vyhrál první Velkou cenu v Rusku a pomohl tým Mercedes-Benz získat Pohár konstruktérů. Každý na to velmi tvrdě dřel," pronesl Hamilton. „Samozřejmě máme před sebou stále ještě tři závody, které rozhodnou o zisku titulu mistra světa – počínaje Austinem. Jedná se o jeden z nejlepších víkendů v roce. Velká část mé rodiny se přijede podívat, v roce 2012 jsem tady vyhrál svou první Velkou cenu. Je to tu pro mě speciální. Těším se na další skvělý závod."

Velké cíle si pro Velkou cenu klade stáj Williams v čele s jezdcem Valtterim Botasem, který dojel v Soči třetí. „Austin je skvělou tratí, jednou z nejlepších v kalendáři. Město je krásné, skvělí fanoušci a atmosféra úžasná, proto jde o jeden z nejlepších závodů v sezóně. V Austinu jsem v minulé sezóně získal své první body ve formuli 1," připomněl.

Zajímavosti Velké ceny USA

Délka okruhu dosahuje 5 513 metrů a nedělní závod je vypsán na 56 kol, což představuje celkovou vzdálenost 308,405 km. Pojede se proti směru hodinových ručiček, což je k vidění pouze na dalších třech místech: v Singapuru, v Brazílii a v Abú Zabí. Průměrná rychlost na kolo dosahuje v závodě 197 km/hod. Naplno se odjede 63 % okruhu. V minulém roce zde vyhrál Sebastian Vettel před Romainem Grosjeanem a svým tehdejším stájovým kolegou Markem Webberem. Vettel zde loni dosáhl osmého vítězství v řadě, čímž překonal rekord formule 1.

Reklama

Související témata: