Hlavní obsah

První opatření po Bianchiho nehodě. V Austinu zkouší virtuální zpomalovací vůz

Praha/Austin

Mezinárodní automobilová federace FIA začala v dějišti Velké ceny USA formule 1 testovat virtuální zpomalovací vůz jako první nové bezpečnostní opatření po těžké nehodě francouzského pilota Julese Bianchiho. Podél okruhu v Austinu se tak v pátek v rámci zkušební fáze po jednotlivých trénincích rozsvítila na digitálních tabulích zkratka VSC (virtuální safety car), současně s tím byli piloti vizuálně informováni i na svých displejích, jak rychle mohou v jednotlivých sektorech jet.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton při tréninku na okruhu v Austinu.

Článek

Bianchiho nehoda se odehrála podle všeho ve vysoké rychlosti, přestože nad sektorem vlály dvojité žluté vlajky a jezdec by tak měl být připraven v případě nebezpečí i zastavit. Proto nový systém virtuálního zpomalovacího vozu nutí piloty zpomalit zhruba o 35 procent.

„První dojem není špatný, ačkoliv je na tom ještě třeba zapracovat. Všichni jsme se shodli, že to je přínosný nápad, musíme si na to ale zvyknout," podotkl pilot Ferrari Fernando Alonso. "Je to zatím experimentální fáze, v budoucnu to ale každopádně půjde zhruba tímto směrem. Chce to ještě trochu vyladit," přidal se stále ještě úřadující mistr světa Sebastian Vettel z týmu Red Bull.

Jenson Button z McLarenu upozornil na fakt, že systém nutí jezdce hodně sledovat údaje na volantu, což by mohlo ohrozit bezpečnost. "Ta myšlenka se mi líbí, člověk ale při tom věnuje spoustu času sledování volantu, aby zjistil, jestli jede správně," poznamenal britský pilot. Další jezdci si stěžovali na složitost systému.

Otázka bezpečnosti se začala řešit po japonské Grand Prix v Suzuce, kde měl Bianchi těžkou nehodu a stále je s těžkým zraněním mozku v kritickém stavu v nemocnici. Pilot stáje Marussia v dešti, po vyvěšení žlutých vlajek a výjezdu zpomalovacího vozu, vylétl ve velké rychlosti z trati a narazil do jeřábu, který v bezpečnostní zóně odklízel jiné nabourané auto.

Oba páteční tréninky v Austinu ovládl britský lídr šampionátu Lewis Hamilton před týmovým kolegou z Mercedesu Nicem Rosbergem z Německa. Dnes je na programu třetí trénink a od 19:00 SEČ kvalifikace, která rozhodne o pořadí na startu nedělního závodu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace