Hlavní obsah

Ecclestone o krizi v F1: Je to moje chyba

Promotér formule 1 Bernie Ecclestone připustil, že je zodpovědný za nynější finanční potíže menších stájí. Na vině je podle něj chybný systém přerozdělování příjmů v královské automobilové třídě, přičemž tento tok financí řídí právě on. Zároveň řekl, že netuší, jak problém vyřešit.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Bernie Ecclestone, promotér F1.

Článek

„Upřímně, já vím, co je špatně, ale nevím, jak to vyřešit," uvedl Ecclestone v dějišti Velké ceny USA.

V Austinu je ekonomická krize ve formuli 1 jedním z hlavních témat vzhledem k absenci stájí Caterham a Marussia, které se ocitly v insolvenci. Už se objevily informace, že na pokraji bankrotu jsou i Sauber, Lotus či Force India.

Ecclestone připustil, že špatný je celý současný systém, podle něhož bohaté stáje typu Ferrari, McLaren či Mercedes dostávají nepoměrně více peněz. Konkrétní klíč rozdělování peněz není veřejně znám. Údajně se jedná o roční částku 800 milionů eur (22,2 miliardy korun).

„Problém je, že velká spousta peněz je špatně rozdělována, a je to patrně moje chyba," řekl Ecclestone. Po posledních událostech považuje za nutné provést reformu systému. „Běžící smlouvy bychom měli roztrhat. Všechny roztrhat a začít znova," prohlásil čtyřiaosmdesátiletý miliardář.

Předpokládá ale, že změna systému nebude lehký úkol, a počítá s odporem minimálně čtyř týmů, právě těch silných, od kterých se očekává solidarita. „Ten problém jen tak nezmizí. To není jako při chřipce, že si člověk vezme prášek," řekl Ecclestone. „Něco ale musíme udělat. Když bude chtít problém vyřešit dost lidí, můžeme najít řešení. A je to věc lidí, kteří do toho sportu patří. Musí se o něj starat a být připraveni přinášet oběti," dodal Ecclestone.

Reklama

Související témata: