Hlavní obsah

Rekordman Hamilton ovládl Velkou cenu USA

Aktualizováno

Lewis Hamilton ze stáje Mercedes vyhrál Velkou cenu USA, do které v Austinu startoval ze druhé pozice. Ve 24. okruhu se Hamiltonovi podařilo v zatáčce vytlačit stájového kolegu Rosberga startujícího z pole position a dostat se do vedení v závodě. Aktuální lídr mistrovství světa se udržel na čele až do konce a zapsal se tak do dějin formule 1. Jako první britský jezdec dokázal desetkrát triumfovat v jedné sezóně a pátým vítězstvím v řadě se dotáhl na Jamese Clarka a Nigela Mansella, kterým se totéž povedlo v letech 1965 a 1992. V čele mistrovství má navíc už 24 bodů náskok na Rosberga, jenž v Austinu dojel druhý.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze závodu v americkém Austinu.

Článek
Fotogalerie

Hamilton se také svým 33. vítězstvím osamostatnil na prvním místě historického pořadí britských pilotů v počtu vítězství, kde se o prvenství dosud dělil s Mansellem. Jistotu titulu však Hamilton dva závody před koncem seriálu nemá. Při posledním podniku sezóny se pojede o dvojnásobné body.

Hamilton v Austinu vyhrál všechny tréninky, ale v kvalifikaci byl rychlejší Rosberg. Německý pilot následně skvěle zvládl i start závodu, kdy s přehledem udržel první místo. Pokus soků sesadit jej z průběžného vedení musel odvracet v krátkém časovém sledu podruhé, když v důsledku karambolu Péreze a Sutila vyrazil na trať hned v druhém kole safety car, za nímž pole absolvovalo tři kola.

Rosberg pak zvládl rychleji i zastávku v boxech, jenže ve čtyřiadvacátém kole nechal v levotočivé zatáčce příliš mnoho místa a Hamilton se agresivním manévrem protáhnul do čela závodu. V dalším průběhu už o jeho triumfu nebylo pochyb.

V Austinu startovalo jen 18 vozů, tedy nejméně od roku 2005, protože do zámoří vinou finančních potíží vůbec neodcestovaly týmy Caterham a Marussia. Vedení druhého z nich je navíc stále zasaženo vážnou nehodou francouzského pilota Julese Bianchiho, který zůstává v japonské nemocnici v kritickém, ale stabilizovaném stavu.

Podle agentury AP uvažovali zástupci Force India, Sauberu a Lotusu o tom, že na protest proti propastnému rozdílu mezi nejbohatšími týmy a zbytkem startovního pole v F1 by po jednom kole ze závodu odstoupili. Tuto možnost však potvrdil jen Bob Fernley z Force India. K bojkotu nakonec nedošlo.

Grand Prix USA (56 kol, tj. 308,405 km):
1. Hamilton (Brit.) 1:40:04,785 (prům. rychlost 184,9 km/h)
2. Rosberg (Něm., oba Mercedes) +4,314
3. Ricciardo (Austr., Red Bull) +25,560
4. Massa (Braz.) +26,924
5. Bottas (Fin., oba Williams) +30,992
Stav MS jezdců:
1. Hamilton 316
2. Rosberg 292
3. Ricciardo 214
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 608
2. Red Bull 365
3. Williams 232
Šampionát pokračuje předposledním závodem 9. listopadu na okruhu Interlagos v brazilském Sao Paulo.

Reklama

Související témata: