Hlavní obsah

Bianchiho stav je pět týdnů po nehodě beze změny - kritický

Kritický, ale stabilní. Popis stavu vážně zraněného pilota formule 1 Julese Bianchiho je i pět týdnů po hrůzné nehodě při Velké ceně Japonska stejný. Francouzský jezdec týmu Marussia po nárazu do vyprošťovacího jeřábu utrpěl difúzní axonální poranění mozku a stále bojuje v nemocnici ve městě Jokkaiči o život.

Foto: WRI2, Profimedia.cz

Jules Bianchi na okruhu v Suzuce.

Článek

Zprávy o stavu pětadvacetiletého závodníka byly v posledních týdnech kusé. Podle sportovního ředitele Marussie Graema Lowdona proto, že nebylo nic nového, o čem by bylo třeba informovat. „Na jeho stavu se nic nezměnilo. Je stále stabilní, ale kritický," uvedl Lowdon pro televizi Sky Sports.

Říjnová nehoda talentovaného závodníka na okruhu v Suzuce šokovala celý svět F1. Bianchi vylétl z mokré trati ve stejném místě jako o kolo dřív Adrian Sutil, jehož nepojízdný monopost přijel odklidit jeřáb. Rodák z Nice ve vysoké rychlosti zajel pod spodní hranu vyprošťovacího stroje a utrpěl vážná poranění hlavy. Po akutní operaci je Bianchi již pět týdnů na jednotce intenzivní péče a jeho prognóza je značně nejistá.

„Myslíme na Julese neustále. A nejen my, ale i obrovské množství jeho fanoušků," poznamenal Lowdon, pro jehož tým bylo poslední období velice těžké. Marussia totiž vedle těžkého zranění Bianchiho musela kvůli nedostatku financí řešit i otázku vlastní existence a v pátek ukončila činnost.

Podle Lowdona ale ještě stále existuje šance, že by stáj, která chyběla už při dvou posledních závodech v USA a Brazílii, nemusela chybět při závěrečném podniku letošního ročníku MS v Abú Zabí a mohla by naskočit i do příští sezóny. „Přes víkend jsme byli ve velmi úzkém kontaktu s insolvenčním správcem a usilovně jsme pracovali na stabilizaci situace. Ale dokud není úplný konec, je stále za co bojovat. Dlužíme to spoustě lidí," dodal Lowdon.

Reklama

Související témata: