Hlavní obsah

Finále jak má být. Hamilton před Abú Zabí cítí, že mu je náskok k ničemu

Praha

Rychlostně měl v Interlagosu navrch, po smyku ale o šanci na vítězství a navýšení vedení v mistrovství světa přišel. Lewis Hamilton půjde do závěrečného závodu letošního roku, který je na okruhu v Abú Zabí na programu 23. listopadu a jezdci budou odměněni dvojnásobnou porcí bodů, s náskokem 17 bodů a k zajištění titulu mu stačí druhé místo. Podle šampióna z roku 2008 je ale náskok k ničemu a stát se může cokoliv.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Piloti Mercedesu Lewis Hamilton (dole) a Nico Rosberg. Kdo bude slavit v Abú Zabí titul?

Článek

Novinka letošního roku ve formuli 1 - dvojnásobný počet bodů při posledním závodu sezóny - našel své příznivce i kritiky. Obhájci nového pravidla tleskají, před závodem ve Spojených arabských emirátech je vše otevřené. Z tábora kritiků už ale zazněly hlasy, že pokud titul získá díky prostému vynásobení bodů Rosberg, bude to ostuda s ohledem na fakt, že Hamilton sezónu jednoznačně opanoval a má (zatím) na kontě deset vítězství, zatímco Rosberg jen pět.

Za normálních okolností by 17 bodů navíc pro Hamiltona hrálo významnou roli. Jenže za situace, kdy vítěz bude brát 50 bodů místo obvyklých 25, se může stát skutečně cokoli. „Půjdu do toho závodu s nulovým komfortem," prohlásil smířeně britský pilot stáje Mercedes po podniku v Brazílii, kde skončil za Rosbergem druhý.

Okolnosti ale přesto hrají Hamiltonovi do karet. První či druhé místo z něj udělá šampióna automaticky, zatímco Rosberg musí k udržení naděje dojet nejhůř pátý a Hamilton by v takovém případě musel být ne lepší než desátý. A britský pilot se proto drží jednoduchého hesla, že nejlepší obrana je útok. „Pojede se o padesát bodů. Je to poslední závod, stát se může všechno. Proto tam pojedu vyhrát," culil se před odletem z Interlagosu.

Neskrýval ale, že pravidlo s dvojnásobným počtem bodů bude potřebovat důslednou revizi. „Je dobré zkoušet nové věci, ale uvidíme, jak to letos zafunguje. Určitě bude potřeba podívat se na systém zpětně. A pak se ukáže, jestli to zachováme, nebo dojde opět k nějaké změně," dodal Hamilton.

Reklama

Související témata: