Hlavní obsah

Jednou o titul ve finále přišel, podruhé jej soupeři vyrval. Teď zkušenosti zúročím, věří Hamilton

Praha

Na vlastní kůži dobře poznal pocit, když titul mistra světa formule 1 proklouzne mezi prsty. A právě tahle zkušenost by podle Lewise Hamiltona mohla hrát pozitivní roli při letošním finále světového šampionátu v Abú Zabí, kde 23. listopadu proběhne rozhodující souboj britského jezdce s týmovým kolegou z Mercedesu Nikem Rosbergem.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Lewis Hamilton (vzadu) má k titulu blíž, Nico Rosberg (vpředu) ale není bez šance.

Článek

Hamilton má sice před posledním podnikem sezóny solidní sedmnáctibodový náskok, dvojitá porce bodů, která se v Abú Zabí bude na závěr roku rozdávat, ale může kartami ještě pořádně zamíchat (možné vývoje bodování viz tabulka níže). Nejen Hamilton má ale stále v živé paměti rok 2007, kdy byla situace velice podobná.

První pilot tmavé pleti v historii formule 1 tehdy končil svou premiérovou sezónu v seriálu a do závěrečného závodu šel s náskokem sedmi bodů na svého tehdejšího parťáka v McLarenu Fernanda Alonsa. Až ve druhém sledu elitní pár sledoval Kimi Räikkönen z Ferrari, jemuž se ale povedl nebývalý kousek: z průběžného třetího místa pořadí se díky triumfu v závodu vyšvihl na první příčku s náskokem jediného bodu na oba piloty McLarenu, kteří zakončili rok se shodným bodovým součtem.

Napřesrok v opačném gardu

Velký příběh ovšem pokračoval. Hamilton si totiž své mistrovské choutky spravil hned následující rok, kdy pro změnu senzační jízdou v posledním závodu sezóny obral o titul v závěrečném závodu Felipeho Massu z Ferrari. Tomu hrál vývoj závodu do karet, Hamilton ale v poslední zatáčce před cílem předjel Timo Glocka a zajistil si páté místo, které k titulu potřeboval.

A obě tyto zkušenosti nyní hrají do karet britského závodníka. „Co si vzpomínám, tak jsem tehdy v obou závodech trpěl strašlivým stresem," zavzpomínal Hamilton během příprav na závod v Abú Zabí. „Nyní jednoznačně vím, že jsem připraven lépe. Jsem silnější, a to jak fyzicky, tak psychicky. Letos je situace trochu jiná, přesto ale věřím, že mé zkušenosti mohou sehrát pozitivní úlohu," podotkl devětadvacetiletý závodník.

Hamilton vs. Rosberg - body podle umístění v Abú Zabí
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.b.b.
Hamilton (po 18 závodech 334 b.)
384370364358354350346342338336334
Rosberg (po 18 závodech 317 b.)
367353347341337333329325321319317
Bodový standard 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1, v Abú Zabí (x2) 50-36-30-24-20-16-12-8-4-2; b.b = bez bodů.

Jaké jsou možné scénáře? Hamilton bude šampiónem bez ohledu na výsledek Rosberga, pokud vyhraje či dojede druhý. Rosberg naopak musí dojet nejhůř pátý, aby si šanci na titul uchoval. To by ale Hamilton musel být desátý nebo skončit bez bodů.

Pokud Rosberg vyhraje, bude mistrem, když Hamilton bude třetí a horší. Když bude Rosberg druhý, bude mít titul jen v případě, že Hamilton dojede na šestém a horším místě. Třetí místo zajistí pozici šampióna německému jezdci, když Hamilton neskončí na lepší než sedmé pozici. A do úplného výčtu hypotetických šancí Rosberga na titul ještě schází umístění na čtvrtém místě. To by ale Hamilton musel dojet na deváté a horší příčce.

„Ideální recept na závěrečný závod asi neexistuje. Prostě pojedu jako vždy a odvedu tu nejlepší práci. Musím jet jako v posledních závodech, protože to nebylo vůbec špatné," uvedl Hamilton. „Nemá cenu to ale nějak speciálně rozebírat. Co se stane, stane se. Buď to bude tak, nebo tak. Nic mezi tím. Před startem to bude stejné jako kdykoliv jinde. Skočím si na záchod, poslechnu hymnu a půjde se na to," dodal jezdec Mercedesu.

Reklama

Související témata: