Hlavní obsah

Schumacherova stránka ožila, o zdravotním stavu legendy neinformuje

Webová stránka Michaela Schumachera po měsících nečinnosti opět ve čtvrtek ožila u příležitosti dvacetiletého výročí prvního titulu mistra světa formule 1, který legendární německý pilot získal 13. listopadu 1994 v australském Adelaide. Nové zprávy o zdravotním stavu sedminásobného šampióna ale na webu nejsou.

Foto: Sport.cz

Titulní strana nově oživeného webu Michaela Schumachera.

Článek

Web nejúspěšnějšího jezdce formule 1 všech dob michael-schumacher.de byl po Schumacherově vážném zranění dlouhou dobu neaktivní a na stránce byl umístěn jen vzkaz pro fanoušky. Ten zůstal na webu i nadále a Schumachera rodina v něm naznačuje přetrvávající víru v uzdravení slavného jezdce, stejně jako velký dík za neustálou podporu ze strany příznivců. „Stále dostáváme pro Michaela přání brzkého uzdravení a množství vzkazů nás stále uvádí v úžas. Děkujeme všem za to, že jsou v tomto boji s ním i s námi. Jsme stále plni důvěry a doufáme v to nejlepší," stojí na webu.

Reaktivovaná stránka se detailně věnuje Schumacherově kariéře s mottem Vítězství je stav mysli a první příspěvek na ní připomíná „Den, kdy se Německo probudilo jako šampión". Právě před dvaceti lety totiž Schumacher vybojoval v barvách stáje Benetton v posledním závodu sezóny v Adelaide svůj premiérový titul a byl jako první Němec v historii korunován coby mistr světa formule 1. Jochen Rindt, který závodil s rakouskou licencí a německým občanstvím, obdržel v roce 1970 titul in memoriam. Zahynul totiž při kvalifikaci na Velkou cenu Itálie čtyři závody před koncem sezóny.

Kariéru provázely kontroverze

Hned premiérový titul německé legendy, v jejíž sbírce je 91 vyhraných Velkých cen, se neobešel bez kontroverze. Těsný souboj Schumachera s Damonem Hillem totiž ukončila vzájemná kolize, po níž oba jezdci z posledního závodu sezóny odstoupili, a celkové vítězství spadlo do klína německému jezdci. Následující sezónu ovládl Schumacher v barvách Benettonu zcela suverénně a následně přesedl do Ferrari, které zoufale toužilo po prvním titulu od roku 1979.

Schumacher byl blízko v roce 1997, tahanice s Jacquesem Villeneuvem ale skončila další kontroverzí. Schumacher šel do finále sezóny v Jerezu s náskokem jednoho bodu na kanadského pilota Williamsu. V průběhu závodu německý jezdec vedl, začal ale ztrácet výkon, a když jej Villeneuve předjížděl, naboural do něj. Za to byl nakonec vyloučen z celého šampionátu a Ferrari si na slavné chvíle ještě muselo počkat. Spolupráce Schumachera, šéfa stáje Jeana Todta a konstruktéra Rosse Brawna ale nakonec přinesla sladké ovoce: Scuderia zcela ovládla formuli 1 v letech 2000-2004.

V důchodu nevydržel

Schumacher ukončil kariéru v roce 2006, po třech letech sportovního důchodu se ale v roce 2010 do kokpitu vrátil v barvách týmu Mercedes. Během tří let nicméně dokázal jen jednou vystoupit na stupně vítězů a po sezóně 2012 ukončil své působení v F1 definitivně.

Dva dny před loňským Silvestrem německý hrdina narazil při lyžování v Savojských Alpách do kamene a utrpěl vážný úraz hlavy a mozku. Po dvou operacích byl čtyři týdny v umělém spánku, z nějž jej lékaři dlouho probouzeli. V červnu byl Schumacher převezen na specializovanou rehabilitační kliniku ve Švýcarsku a v září byl propuštěn do domácího ošetřování. Manželka legendárního jezdce Corinna nechala část rezidence v Glandu na břehu Ženevského jezera speciálně upravit a o Schumachera permanentně pečuje asi patnáctičlenný tým lidí.

O stavu Schumachera nejsou již delší čas žádné informace, jeho bývalý šéf z Ferrari a současný prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt po nedávné návštěvě Glandu prohlásil, že by mohl znovu žít normální život.

Reklama

Související témata: