Hlavní obsah

Button mezi mlýnskými kameny. Webber radí odejít, Alonso doufá, že Brit zůstane

Praha

S očekávaným příchodem Fernanda Alonsa do stáje McLaren je před britským týmem podle všeho hodně palčivé rozhodnutí. Kdo z dvojice Jenson Button, Kevin Magnussen uvolní dvojnásobnému mistru světa místo? Dostane přednost zkušenost, nebo mladá krev?

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Jenson Button na okruhu Interlagos při Velké ceně Brazílie.

Článek

V paddocku se šušká leccos. Třeba to, že šéf McLarenu Eric Boullier by raději podržel Buttona, zatímco ředitel skupiny a bývalý dlouholetý týmový boss Ron Dennis by dal přednost Magnussenovi. Možná jako pomstu za to, že Button v nedávné době nešetřil kritikou, jak se McLaren k otázce jezdeckého složení na příští sezónu staví.

Hovoří se ale také o tom, že sám Alonso by preferoval coby týmového parťáka Buttona, jemuž hrozí úplný odchod z formule 1. Což španělský pilot potvrzuje svou rétorikou. „Doufám, že Button zůstane. Je to obrovsky talentovaný jezdec, ostatně titul mistra světa hovoří sám za sebe. A navíc je to ohromná osobnost, opravdová persona. Myslím, že lidé jeho typu formuli 1 obohacují. I když jeho přítomnost na startovním roštu je spíš otázka pro McLaren než pro mě," poznamenal šampión z let 2005 a 2006 pro britský magazín Autosport.

Chce vítězný vůz

Sám Button ve středu informoval na svém twitterovém účtu, že snad bude moci o své budoucnosti informovat fanoušky co nejdříve. A na to reagoval Australan Mark Webber, který naznačil, že po britském jezdci pasou týmy z jiných sérií. „Kámo, prostě podepiš ten kontrakt ve sportovních vozech a pojď do toho. Bylo by super být vedle sebe v příští sezóně," napsal bývalý jezdec stáje Red Bull, který opustil formuli 1 po minulé sezóně a v barvách týmu Porsche zamířil do vytrvalostního šampionátu.

Button se nicméně během GP Brazílie nechal slyšet, že by pro něj bylo výzvou závodit po boku Alonsa. Ovšem s jednou podmínkou: vozem, který má reálné šance na boj o čelní příčky. „Každý pilot vítá výzvu v podobě silného týmového partnera. Proto jsem si parádně užil ty předchozí tři roky po boku Lewise Hamiltona," připomněl někdejšího kolegu, který přestoupil do Mercedesu. Letošního partnera Button jednoznačně předčil, v osmnácti závodech získal 106 bodů, zatímco Magnussen jen 55.

„Co mi ale zoufale chybí, je šance bojovat o vítězství. To je věc, která mě velmi trápí. Proto bych chtěl ve formuli 1 zůstat jen za předpokladu, že budu mít šanci na čelní umístění. Jsem tu proto, abych vyhrával. Během posledních dvou let to ale, bohužel, nešlo," poznamenal Button, který je dnes služebně nejstarším jezdcem ve startovním poli. Svůj první závod ve formuli 1 absolvoval v roce 2000.

Reklama

Související témata: