Hlavní obsah

Noční můra v Abú Zabí. Snad nás nezradí technika, trne Mercedes

Praha

Napětí před rozhodujícím duelem ve formuli 1 roste. Letošního šampióna určí v neděli poslední závod sezóny v Abú Zabí a stáj Mercedes, jejíž piloti Lewis Hamilton a Nico Rosberg si to rozdají o titul, trne hrůzou, aby finální souboj neukončila blamáž v podobě zrady techniky.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Juchání stáje Mercedes po Velké ceně Brazílie. Kdo bude slavit titul v Abú Zabí?

Článek

Jako by nestačilo, že se v Abú Zabí bude poprvé (a dost možná naposled) rozdávat dvojitá porce bodů. Opatření, které mělo udržet šanci bojovat o titul až do samého závěru, hned v prvním roce ukázalo negativní aspekt. Šampionát zůstal otevřený až do konce a pokud Rosberg překoná sedmnáctibodové manko na Hamiltona díky znásobenému bodovému přídělu, ovládne MS jezdec, který během sezóny vyhrál výrazně menší počet závodů - Hamilton dosud ovládl deset podniků v kalendáři, zatímco Rosberg jen pět...

A do toho se do Mercedesu začal vkrádat strach, aby celou ostře sledovanou bitvu neukončila technická závada. „Lewisova případná porucha je pro tým noční můrou. Bytostně si přejeme, aby výsledek šampionát určila otevřená a férová bitva na trati, ne technické selhání jednoho z vozů," přiznal šéf stáje Toto Wolff.

Současně ale boss Mercedesu těsně před startem rozhodujícího duelu zopakoval, že vedení stáje nepreferuje ani jednoho z jezdců coby budoucího šampióna. „K oběma přistupuji rovným způsobem. Oba jsou pro značku obrovským přínosem, protože jsou zcela rozdílné osobnosti. A navíc skvělí závodníci, takže je jedno, kdo šampionát nakonec ovládne," tvrdí Wolff.

Mistrovská matematika v Abú Zabí
Hamilton bude šampiónem, když...
...skončí první nebo druhý
...skončí třetí, čtvrtý nebo pátý a Rosberg nevyhraje
...skončí šestý a Rosberg nebude na stupních vítězů
...skončí osmý a Rosberg bude mimo nejlepší čtyřku
...skončí devátý (a horší) a Rosberg bude mimo TOP5
Rosberg bude šampiónem, když...
...vyhraje a Hamilton nebude druhý
...dojede druhý a Hamilton bude mimo TOP5
...skončí třetí a Hamilton dojede mimo TOP6
...dojede čtvrtý a Hamilton bude mimo nejlepší osmičku
...skončí pátý a Hamilton dojede horší než devátý

Je ale možné, že by lepší výsledky během sezóny nedělaly favorita z Hamiltona? „Nechceme, aby se stalo něco negativního. Ale nebyl by to konec světa. Lewis by měl jistě šanci vyhrát další titul či tituly, než jen tenhle," ubezpečuje Wolff, že Mercedes nebude britského protežovat.

Devatenáctý závod letošní sezóny se jede na okruhu Yas Marina v Abú Zabí tuto neděli od 14 hodin (on-line reportáž na Sport.cz, přímý přenos Nova). Program Velké ceny odstartují tradičně páteční měřené tréninky, kvalifikace je na programu v sobotu ve 14 hodin.

Reklama